Romcarbon a vândut participaţiile deţinute în cele trei firme de recliclare Greentech, Greenfiber şi GreenWEEE către fondul de investiţii Global Finance.

Sursa: Convocare AGEA Romcarbon

Data anunţului: 11 noiembrie 2011

Cumpărător: South Eastern Europe Fund gestionat de Global Finance 

Target: GreenWEEE International SA, Greentech SA şi Greenfiber International SA

Vânzători:  Romcarbon SA

Valoare tranzacţie: 22.700.000 euro

Pachet vândut: pachetul de control

Valoarea companiei Enterprise Value: n/a

Despre tranzacţie:

Societatea Romcarbon, listată pe Bursa Română de Valori, a anunţat în data de 7 noiembrie 2011 iniţierea negocierilor pentru vânzarea participaţiilor societăţii în trei companii din industria reciclării deşeurilor. Patru zile mai târziu a anunţat finalizarea acestor negocieri cu un fond gestionat de Global Finance şi a convocat adunarea generala a acţionarilor pentru aprobarea vânzării.

Global Finance este prezent pe piaţa din România din 1996, investind prin fondurile gestionate, în mai mult de 10 companii din diverse domenii. Fiind un fond de buy-out, este de aşteptat că a negociat achiţizia unor pachete de control în fiecare dintre cele trei societăţi.

Fiind o companie listată, Romcarbon a fost nevoită să anunţe vânzarea acţiunilor, dar nu ştim dacă ceea ce s-a anunţat este întreaga tranzacţie. Ştim că Romcarbon transferă 54% din Greenwee şi câte 32% din Greentech şi Greenfiber unei subsidiare înregistrate în Cipru. Apoi firma respectivă va intra într-un parteneriat cu Global Finance, prin care va reţine 25% dintr-o a doua societate care va deţine participaţiile de mai sus. Ambii parteneri vor face o mărire de capital, care probabil va fi transferată la nivelul fiecăreia dintre cele trei companii, sau va fi folosită pentru a cumpăra acţiuni de la ceilalţi acţionari.

Într-un final este de aşteptat ca societatea deţinută în proporţie de 75% de fondul de investiţii să controleze fiecare atât Greenwee, cât şi Greentech şi Greenfiber. Valoarea tranzacţiei a fost calculată din perspectiva cumpărătorului care plăteşte 11,7 milioane de euro pentru achiziţia celor 75%, plus 11 milioane de euro pentru mărirea de capital. Romcarbon însă nu primeşte cele peste 11 milioane, pentru că foloseşte o parte pentru a-şi menţine cota de 25% din acţiunile noii societăţi, deci rămâne cu 8 milioane de euro în conturile din Cipru, bani pe care îi poate aduce în România, sau îi poate investi mai departe.

Activităţile firmelor Greentech şi Greenfiber sunt strâns legate, prima reciclează deşeurile de plastic în fulgi de PET, iar cealaltă transformă aceste produse în fibre PET gata de a fi refolosite în industria materialelor plastice. Cifra de afaceri combinată a celor două companii depăşeşte 70.000.000 de euro, dar profitul este foarte mic, de sub un milion de euro în 2010. În afara acţiunilor deţinute de Romcarbon, acţionariatul celor două firme este similar printre aceştia numărându-se diverse persoane fizice precum şi compania elveţiană Invertis (19%)  şi fondul de investiţii Eastern Eagle Fund (17%).

Acesta din urmă este unul dintre acţionarii principali ai Romcarbon dar şi al companiei GreenWEEE (cu 7%), care se ocupă de colectarea şi reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. Aceasta din urmă este cea mai mică dintre cele trei companii vândute, având o cifră de afaceri de sub 5 milioane de euro şi un profit de câteva sute de mii de euro. Aici mai există încă un fond de investiţii acţionar Hyposwiss Danube Tiger, care are o participaţie de 9%.

Un fond de investiţii caută companii cu potenţial de succes în viitor aşa că va trebui să rămânem cu ochii pe aceste trei companii “verzi” în anii ce urmează.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (5)
  • Excelent (0)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php