E bine când ajungem la momentul în care avem deja bani puşi de-o parte, avem un buget lunar, facem economii şi le investim. Dar mai apare o problemă, cum păstrăm banii, cum ne asigurăm că nu îi pierdem sau îi irosim? Pare ciudat, dar majoritatea persoanele pe care le cunosc, care au ajuns să aibă o sumă importantă pusă de-o parte au început brusc să îşi facă griji cu privire la ce vor face cu banii. Mai mult chiar, am auzit de mai multe ori de la antreprenori care se gândeau să îşi vândă afacerea, că nu ştiu ce să facă cu banii.

Am câteva sugestii pentru persoanele aflate în această situaţie:

Investiţi în active pe termen lung cu valoare sigură: Aici intră sectorul real estate, fie că vorbim de locuinţe pentru închiriat, fie că vorbim de terenuri sau chiar de o hală industrială. Ar fi extraordinar ca acestea să şi crească în valoare de-a lungul timpului, dar mai important este că riscul de a le pierde este mult mai limitat. După cum vedem, chiar şi după 45 de ani de comunism, mulţi proprietari şi-au recăpătat bunurile iniţiale. Mai ales în vremuri ca acestea, în care preţurile din domeniul imobiliar au scăzut cu 50-55% în ultimii 4 ani, riscul de scădere este mult mai redus în continuare şi aceste active vă pot proteja rezervele.

Investiţii cu grad mai mic de risc: Pe măsură ce valoarea rezervelor creşte, în comparaţie cu veniturile lunare de exemplu, nevoia de câştig de pe urma investiţiilor, scade în importanţă, faţă de nevoia de protejare a acestora.

Ca un exemplu personal, când aveam economii în valoare de un salariu, mi-aş fi asumat aproape orice risc, dacă exista şi o oportunitate de câştig, pentru că la urma urmei, pierdeam doar valoare unei luni de muncă. Dar când am ajuns să am echivalentul a 5 ani de salariu, eram extrem de precaut cu marea majoritate a banilor, îi ţineam într-o bancă foarte sigură, îi păstram în euro şi franci elveţieni nu în lei, pentru că nu mă puteam împăca cu ideea că aş putea să-i pierd. Până la urmă, am mai făcut nişte împrumuturi şi i-am folosit pentru a-mi cumpăra primul apartament proprietate personală.

Aşa că sugerez diversificarea portofoliului, pe mai multe monede, pe mai multe tipuri şi clase de investiţii, chiar dacă randamentele nu sunt foarte mari. Probabil o să vă miraţi că în partea anterioară vă încurajam să luaţi mai multe riscuri, iar acum spun să luaţi mai puţine. Este doar o chestiune de alocare a portofoliului în funcţie de efortul necesar pentru a obţine banii respectivi. Cuiva care are economii în sumă echivalentă cu 12 luni de venituri, i-aş sugera să păstreze 15% într-un cont de economii pentru urgenţe şi să investească ceilalţi 85% cât mai agresiv, căutând randamente mari şi riscuri pe măsură. Dar cuiva care are economii în sumă echivalentă cu 100 de luni de venituri, i-aş sugera investiţii foarte conservatoare pentru 30% din sumă – gen depozite pe termen scurt în diverse valute la diverse bănci, investiţii pe termen lung dar cu risc mic pentru alţi 30% – ca de exemplu obligaţiuni de stat, iar restul de 40% în investiţii agresive – de exemplu pe bursă.

Asiguraţi-vă riscurile principale:  Poate aţi folosit o mare parte din bani pentru proprietăţi care să conserve valoarea banilor aşa cum am scris mai sus, sau poate sunt în diverse alte investiţii cât mai sigure, dar nu trebuie uitate asigurările de dezastru. Pentru proprietăţi sunt asigurări clasice de imobile, pentru investiţii, asigurarea este dată de diversificarea riscului între mai multe entităţi, dar fără această asigurare, obiectivul protejării rezervelor nu este îndeplinit. N-aş ezita să ţin bani chiar şi în altă ţară pentru a-mi diversifica riscul. Aş dori ca la această categorie să sugerez şi asigurări de sănătate pentru boli cu costuri mari de vindecare, dar nu avem aşa ceva în prezent în România.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Faptul că aţi reuşit să acumulaţi rezerve importante nu este o problemă, ba dimpotrivă este un motiv de bucurie, dar nu uitaţi să protejaţi rezerva cum se cuvine.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Cu un anume timp alocat pentru măsuri de protejare a rezervelor, putem să dormim liniştiţi că nu îi vom pierde peste noapte, iar în timpul zilei, continuăm să ne concentrăm pe activităţile de zi cu zi care ne ajută să economisim şi alţi bani.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (1)
  • Interesant (5)
  • Excelent (2)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php