Primii doi paşi în gestiunea finanţelor personale sunt stabilirea obiectivelor şi urmărirea unui buget lunar şi de-abia după aceea putem vorbi despre cum păstrăm economiile şi în ce le investim. Dacă sărim peste primii doi paşi, probabil că nici pe al treilea nu îl vom trata cu suficientă seriozitate, de aceea spun că sunt adeptul unei abordări conştiincioase în gestiunea finanţelor personale.

Când am scris economii şi investiţii, vreau să transmit mesajul că să facem economii este doar primul aspect pozitiv, dar dacă păstrăm banii în casă sau în contul curent, încă nu am făcut tot ce e necesar, trebuie să investim banii, adică să îi plasăm astfel încât să ne aducă beneficii viitoare.

Dacă vorbim de beneficii, voi face o scurtă paranteză ca să spun că tot în sfera finanţelor personale intră şi creşterea şi diversificarea veniturilor. Nu vorbesc despre activitatea principală, despre locul pe care îl numim “la serviciu”, ci despre alte surse de venit. De departe cel mai distractiv este să îţi transformi un hobby, într-o activitate din care poţi să câştigi şi bani, indiferent că vorbim despre cântatul la vioară, excursiile la munte, sau citirea de literatură horror. Ce este important este să faci lucruri care îţi plac oricum şi să câştigi şi nişte bani din asta (mai multe despre asta într-un articol viitor).

Revenind la subiect, iată câteva idei despre economii şi investiţii din care sper să puteţi găsi ceva ce să aplicaţi în viaţa de zi cu zi:

Economii şi investiţii: Pentru ca economiile să se transforme în investiţii, ele trebuie folosite, sau în jargon financiar, plasate. Însă trebuie să fie bine plasate pentru a aduce câştig, pentru că alternativa este să avem investiţii care ne costă bani. Să numesc investirea cu succes, artă? Cred că este prea pretenţios pentru că veţi crede că vă trebuie cine ştie ce talent nativ, de aceea prefer să îi spun îndemânare. Îndemânarea se poate învăţa, fie că vorbim de mersul pe bicicletă, despre cusut sau despre abilitatea de a mânui un smartphone.

Prima mea investiţie a fost în 1997, la 19 ani, când am cumpărat acţiuni de câteva milioane de lei (aproape o mie de dolari pe vremea aceea), pe care le câştigasem la Roata Norocului.  După vreo 3 luni brokerul m-a sunat să-mi spună că acţiunile crescuseră cu 30%, voiam să vând? Nu, am spus, fiind convins că este doar începutul unui lung şir de profituri. Însă a urmat recesiunea în România, iar societatea la care cumpărasem acţiuni a intrat în faliment şi am pierdut tot. Dar am câştigat experienţă şi chiar dacă am aşteptat încă 9 ani pentru a face a doua investiţie la bursă, experienţa mi-a folosit ca bază de plecare.

Ce trebuie să facem ca să căpătăm îndemânare la investiţii?

 • să strângem cât mai multă informaţie
 • să întrebăm persoanele care au o pregătire în domeniu dar şi persoanele care au avut succes în domeniu şi sunt credibile
 • să încercăm pe propria piele şi să învăţăm din experienţe

Atunci când vorbim de investiţii, ne gândim să obţinem avantajele dobânzii compuse, dar trebuie să ne gândim şi la relaţia riscuri – beneficii. Cuvântul risc este tabu atunci când profesioniştii din industria financiară se adresează clienţilor care au economii. Pentru că are o conotaţie negativă şi nimeni nu se simte bine dacă economiile sale sunt expuse la risc. Dar de fapt acesta este exact principiul pe care se bazează dobânda, sau dividendele, sau profiturile sau diverşii termeni pe care îi folosim ca să numim banii câştigaţi prin investirea altor bani.

Relaţia riscuri – beneficii înseamnă că pe măsură ce ne luăm riscuri mai mari, ar trebui să avem beneficii mai mari. Dar şi riscurile şi beneficiile sunt incerte şi de aceea investiţiile de succes sunt cele în care riscurile sunt mai mici decât par şi/sau beneficiile sunt mai mari decât par, iar în investiţiile neprofitabile se întâmplă exact invers. De aceea experienţa este soluţia investiţiilor de succes.

Doi prieteni mi-au scris separat, dar aproape simultan, că acest blog este interesant dar informaţiile sunt aplicabile lor, pentru că ei nu au economii ci credite. Privind din perspectiva unei persoane care are credite, cea mai bună investiţie este folosirea economiilor pentru plata  creditelor, începând de la creditele care nu au comision de plată anticipată. În acest caz este o investiţie cu risc zero (banca îţi va cere oricum împrumutul înapoi, deci nu e vreun risc să dai banii degeaba) şi cu randament egal cu dobânda plătită, de care vom fi scutiţi.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

E simplu: economisiţi, informaţi-vă şi investiţi.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Cheia este informarea, făcută pas cu pas. Dacă vă e frică să economisiţi, sau vă e frică să puneţi banii la bancă, informaţi-vă care sunt riscurile reale. Dacă ţineţi banii numai în depozite de o lună, gândiţi-vă să lungiţi termenul sau să treceţi la fonduri monetare. Dacă aveţi bani în fonduri monetare, treceţi la fonduri de obligaţiuni şi de acţiuni, iar dacă aveţi încredere în forţele proprii, deschideţi-vă un cont pentru tranzacţii la bursă. Toate acestea cu sume mici, iar când vă obişnuiţi cu riscurile, treceţi la sume mai mari.

Urmează ultimul episod din această serie, cum să-ţi protejezi agoniseala.

 

 

Ce părere ai despre articol?
 • Inutil (3)
 • Insuficient (1)
 • Interesant (7)
 • Excelent (7)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

 • Florin/USA says:

  Ce pãcat cã acest subiect despre economii şi investiţii este aproape inexistent în mass media din România. Populaţia ar avea de beneficiat foarte mult avînd în vedere lipsa dezastruoasã de cunoştiinţe din acest domeniu.

  Sînt cu totul de acord cu ideile prezentate de tine în acest post, cu o singurã excepţie şi anume îndemnul tãu pt deschiderea unui cont de trading pe bursã. Investitorul de rînd nu are ce cãuta la bursã decît dacã vrea sã speculeze. La final, speculatul la bursã nu va rezulta decît în pierdere de timp şi irosire de bani. Mã surprinde foarte tare faptul cã prezinţi specula la bursã drept o metodã acceptabilã de a face investiţii. Ar fi foarte interesant dacã într-o postare viitoare ai trata acest subiect al investiţiei vs specula bursierã

  • Florin says:

   Salut Florin,
   Dupa cum spui si tu, mi se pare mare pacat ca acest subiect este absolut inexistent in Romania si acesta este motivul pentru care scriu pe acest blog.

   O sa incerc sa reformulez paragraful pentru clarificare – sunt intrutotul de acrod cu tine ca specula bursiera nu este un mod de a face investitii, ci un fel de joc de noroc mai complicat.
   – dar sa cumperi actiuni pe un cont individual pentru a le tine pe termen mediu sau lung, mi se pare o optiune interesanta

css.php