Generali Holding a cumpărat un pachet de 16% din acţiunile Generali Asigurări de la Astra Asigurări, companie deţinută de familia Adamescu.

Sursa: Ştire zf.ro

Data anunţului: 24 iunie 2011

Cumpărător: Generali Holding Vienna AG

Target: Generali Asigurări SA

Vânzător: Asigurare Reasigurare Astra SA

Valoare tranzacţie: 25.000.000 euro

Pachet vândut: 16%

Valoarea companiei Enterprise Value: 156.250.000 euro

Despre tranzacţie:

La numai două zile după ce familia Adamescu a răscumpărat 27% din Astra Asigurări cu 25 de milioane de euro, Astra Asigurări vinde 16% din Generali cu aceeaşi sumă. Conducerea Astra spune că este o “simplă coincidenţă” că cele două tranzacţii au avut loc una după cealaltă şi în această ordine.

Pachetul de 16% era deţinut de Astra Asigurări încă din 1994, de pe vremea când se numea ADAS. Generali a încercat să răscumpere pachetul de nenumărate ori, dar nu a reuşit să ajungă la o înţelegere privind preţul. În schimb, Astra a participat la majorările de capital din 2005, 2006, 2007 şi 2009, contribuind cu peste 4 milioane de euro la capitalul Generali Asigurări pentru a-şi păstra cota de 16% din acţiuni.

În noiembrie 2010, Astra a anunţat că intenţionează să vândă participaţia la Generali Asigurări, iar în martie 2011, Generali a anunţat începerea demersurilor pentru fuziunea cu Ardaf, companie deţinută de acelaşi grup de peste trei ani, după absorbirea PPF Investments în 2007.

Conducerea Astra a declarat despre valoarea tranzacţiei că “un multiplu de 1,5 de prime brute subscrise este un preţ bun”, iar dacă ne uităm la primele brute subscrise de Generali în 2010, găsim valoarea de 104 milioane euro, ceea ce indică o valoare a tranzacţiei de astăzi de 25.000.000 euro.

Aşa cum scriam acum două zile că un multiplu de 0,36 PBS este mic, aşa scriu astăzi că un multiplu de 1,5 PBS este mare, mai ales că nu vorbim de un pachet majoritar. Dacă într-adevăr acesta a fost preţul, atunci, cel mai probabil a fost vorba de plata unei compensaţii suplimentare pentru ieşirea Astra din acţionariatul Generali, o măsură ce putea fi absolut necesară datorită fuziunii anunţate cu Ardaf.

În aceste condiţii, afacerea de astăzi pare a fi foarte bună pentru familia Adamescu şi în acelaşi timp ieşirea Uniqa pare şi mai păguboasă, pentru că dacă  7 milioane de euro din cele 25 primite de Uniqa erau aferente participaţiei la Generali, atunci multiplul primit de Uniqa pentru businessul de asigurări al Astra a fost de numai 0,25 PBS (sper că se înţelege calculul).

Bineînţeles că există şi posibilitatea ca Uniqa să nu fi fost informată despre tranzacţia cu Generali şi mai ales despre preţul acesteia şi poate, spun poate, de aceea anunţul a fost făcut două zile după perfectarea primei tranzacţiei.

Ca o concluzie şi o posibilă prorocire, Nova Group are cu 25 de milioane de euro mai puţin decât săptămâna trecută, iar Astra are cu 25 de milioane de euro mai mult decât săptămâna trecută. Dacă se întâmplă cumva că Nova Group să îşi vândă acţiunile la una din societăţile din portofoliu, să zicem Unirea Shopping Center şi Astra se întâmplă să investească o sumă, să zicem de 25 de milioane în acţiunile Unirea Shopping Center, atunci printr-o coincidenţă, ambele companii, vor avea aceleaşi sume de bani în cont, ca acum două săptămâni şi familia Adamescu îşi va fi rearanjat portofoliul.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (1)
  • Interesant (0)
  • Excelent (0)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php