OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎncerc să iau decizii în viaţă, folosind informaţiile pe care le am, cunoştinţele, experienţa şi nu în ultimul rând intuiţia, toate combinate. De multe ori însă ajung să identific ulterior factori suplimentari care îmi confirmă că soluția a fost corectă.  În acest articol aş vrea să mă refer la analiza de fragilitate şi la folosirea metodelor euristice în adoptarea unor decizii de finanțe personale și nu numai.

Înainte să mă avânt în definiţii şi explicaţii, vă voi mărturisi că uneori deciziile pe care le-am luat se dovedesc mai târziu greșite și cu acea ocazie aflu noi informații, dobândesc noi cunoștințe și experiență și realizez că intuiția nu este perfectă. Spun asta ca să fie clar că scopul articolului nu este propovăduiască infailibilitatea mea, ci să vă provoace șă reflectați asupra modului în care gândiți. Mai este un motiv pentru care spun asta și îl veți înțelege dacă citiți articolul până la capăt.

Analiza de fragilitate

În momentul în care căutăm o soluţie la o problemă de finanţe personale, fie că este vorba de a căuta cel mai bun mod de economisire, sau de a decide în privinţa contractării unui credit, sau pur şi simplu decidem să ne recompensăm cu un cadou, ne gândim la preţ, la nevoia pe care ne-o satisfacem, la riscurile asumate şi eventual la cât de bine ne vom simţi după ce vom rezolva această problemă cât mai repede. Însă rareori ne gândim la fragilitatea fiecărei soluţii sau alternative. Riscul este un concept abstract, care de multe ori nu este înţeles sau mai degrabă este înţeles ca ceva negativ dar imposibil de cuantificat. Chiar şi atunci când este cuantificat un cost al riscului, nu înseamnă neapărat că s-a făcut un calcul corect.

Fragilitatea însă descrie mai bine modul în care trebuie evaluat riscul, sper că o faceţi atunci când consideraţi băncile la care deschideţi un depozit. Dar atunci când luați un credit trebuie să vă gândiți “Cât de ușor va fi să plătesc creditul dacă se schimbă situația mea actuală?” Iar când cumpărați ceva mai valoros, problema de durabilitate pe care am prezentat-o anul trecut trebuie studiată și din punct de vedere al unei probleme de fragilitate, unele obiecte se uzează sau se strică mult mai ușor decât altele.

Complexitatea aduce întotdeauna fragilitate într-o problemă. Contractul meu cu Interactive Brokers este cu siguranță mai complicat decât contractul cu brokerul Tradeville cu care lucrez în România. Nu cred că o să văd vreodată un reprezentant IB, iar contactul cu ei nu este chiar facil, în timp ce pe brokerul din România îl pot suna pe mobil în orice zi şi pot să merg la sediul lor dacă nu pot rezolva o problemă prin telefon. Dar chiar şi acţiunile pe care le am în România sunt mai complicat de valorificat şi mai fragile  (de exemplu când se suspendă tranzacţionarea sau fluctuează preţul) decât un depozit la bancă. La rândul ei banca se poate închide pe neaşteptate, dar apartamentul pe care îl dau în chirie are o fragilitate mai mică şi o posibilitate de câştig mai tangibilă şi mai simplă. Pământul dăinuieşte pentru totdeauna, dar veniturile anuale de pe urma lui sunt influenţate de capriciile naturii şi deci mai fragile.

Timpul aduce şi el fragilitate, cu cât o soluţie se întinde pe o perioadă mai lungă, cu atât sunt mai multe şanse să se întâmple ceva neaşteptat şi soluţia să nu mai fie deloc avantajoasă, aşa cum părea la început. Lipsa cunoştinţelor despre un anumit domeniu este un alt factor de fragilitate, care poate influenţa o decizie.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Fragilitatea unei soluţii în comparaţie cu alta este un factor ce nu trebuie omis.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Analiza fragilităţii trebuie să ne ţină cu picioarele pe pământ şi să ne facă să preferăm situaţiile simple, pe care le înţelegem, celor complicate şi prezentate optimist.” Nu a murit nimeni pentru că a avut profituri prea mici”, este o vorbă pe care am prins-o de la un investitor înţelept pe vrema când încă învăţam despre investiţii.

Modul în care am aflat mai multe despre analiza de fragilitate şi metodele euristice a fost cartea Antifragility (format Kindle disponibila şi pe tabletă sau laptop, detalii aici), scrisă de unul din autorii mei favoriţi Nassim Nicholas Taleb.

Despre metodele euristice în articolul următor.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (8)
  • Excelent (6)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

1 Trackback or Pingback for this entry

css.php