First Reserve – Amromco

13 October 2011

Producătorul de gaze Amromco a fost vândut către fondul de investiţii în energie First Reserve.

Sursa: Comunicat de presă First Reserve

Data anunţului: 19 septembrie 2011

Cumpărător: First Reserve Corporation

Target: Amromco Energy LLC

Vânzători: n/a

Valoare tranzacţie: n/a

Pachet vândut: 100%

Valoarea companiei Enterprise Value: n/a

Despre tranzacţie:

Amromco este o companie despre care s-au scris foarte puţine lucruri până la anunţul achiziţiei de către First Reserve. Cu 200 de angajaţi în Ploieşti şi Houston şi cu peste 20 de locaţii de unde extrage gaze şi petrol în România, cifra de afaceri a companiilor din grup a fost de aproximativ 16 de milioane de euro în 2010 (Amromco Energy SRL şi Amromco Energy LLC New York- sucursala Ploiesti), iar profitul de pete 4 milioane de euro. Compania s-a remarcat mai ales prin producţia de gaze, fiind al treilea producător din România cu cotă de 2,2% în 2010, conform datelor ANRE.

First Reserve este un fond de investiţii american care gestionează fonduri de peste 10 miliarde de dolari şi investiţii în companii cum sunt Glencore, Ansaldo Energia şi China Coal. Pe scurt, este un mare investitor american cum sunt puţini în România, iar investiţia în Amromco şi declaraţiile privind extinderea regională indică dorinţa de consolidare a sectorului de producţie petrol şi gaze.

Motivaţia acestei tranzacţii este dată în principal de aşteptata liberalizarea  preţului gazelor din producţia internă, care ar dubla veniturile unei companii ca şi Amromco. Pe de altă parte, în industria gazelor din România există o controversă cu privire la exploatarea gazelor de şist, domeniu în care firmele americane sunt lideri mondiali.

Această tranzacţie este a treia din domeniu în acest an, după Key Petroleum – Zeta Petroleum şi Raffles Energy – Aurelian Oil. Dacă ne gândim la sectoarele legate de resursele naturale din România, numărăm nu mai puţin de nouă tranzacţii în acest an în agricultură, minerit, extracţia de petrol şi gaze şi producţia de energie hidroelectrică, o treime din tranzacţiile M&A din acest an, ceea ce arată un interes major pentru aceste industrii în România.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (5)
  • Interesant (8)
  • Excelent (3)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php