Continuarea articolului precedent referitor la cheltuieli discreţionare, finanţe personale, fericire şi satisfacţie. Referinţa rămâne un articol din Harvard Magazine, care studiază aspectele psihologice care cauzează fericirea. Dacă ceva ne face cu adevărat fericiţi, înseamnă că merită să folosim din banii care ne rămân după cheltuielile curente.

1. Peisajele naturale – Oamenilor le plac locurile care oferă o perspectivă asupra naturii, izvoare sau întinderi de apă, vegetaţie (în special copaci), animale, insecte, în esenţă tot ceea ce găsim în afara oraşului. Aceste plăceri vin din străfundurile fiinţei noastre şi din istoria noastră ancestrală. Aşa că banii cheltuiţi pentru excursii şi escapade în natură sunt o opţiune recomandată, chiar dacă nu vorbim neapărat de urcat pe crestele munţilor, ci de o excursie organizată, o vizită în grădina botanică, o ieşire cu familia la pădure, sau chiar şi o plimbare prin parc. Acum că a venit vara, un weekend în natură este recomandat.

2. Satisfacţia – sentimentele ne fac de multe ori mult mai fericiti si împliniţi decât o activitate lucida şi logică. Satisfacţia este o emoţie si este cauzată de atingerea unui obiectiv dificil, de depăşirea unor greutăţi, de asumarea unor riscuri. Deci, orice activităţi care par dificile dar realizabile, au potenţialul de a vă satisface şi a vă face fericiţi nu numai la final, dar şi pe parcurs, pe măsură ce progresaţi. Sunt nenumărate activităţi aici, de la cele fizice, a reuşi să alergi un maraton, la cele psihice, a-ţi învinge o teamă iraţională, de exemplu frica de injecţii sau combinate, cum ar fi saltul cu paraşuta. Şi aici, dacă este nevoie să cheltuim nişte bani, nu vom regreta niciodată, pentru că sunt experienţe deosebite. Cei care au copii, ştiu deja că unele dintre cele mai mari satisfacţii sunt date de reuşite ale copiilor, la sport sau alte activităţi, unde costurile nu vor fi regretate.

3. Curiozitatea – este o altă trăsătură umană pe care banii ne pot ajuta să o satisfacem şi aici nu includ numai călătoriile prin toate colţurile lumii ci şi activităţi care simţim că nu ne atrag, dar pe care nu le-am încercat totuşi niciodată. Un spectacol de stand-up comedy, o excursie la salină sau la rezervaţia de zimbri de la Bucşani. Îmi aduc aminte şi acum de singura dată când am fost să joc bingo la o sală din Rondul Coşbuc. Sunt convins că marea majoritate se gândesc la jocul de bingo, din prisma spectacolelor televizate de prost gust, sau din prisma imaginilor cu bătrâni din filmele americane. Nu este aşa, am stat o noapte întreagă şi pot spune că am pierdut bani, dar a fost o experienţă plăcută şi interesantă.

O să închei cu picioarele pe pământ, cu acele cheltuieli discreţionare, care sunt totuşi legate de meseria fiecăruia, pentru programatori, garderoba nu este o prioritate, dar pentru bancheri este foarte importantă, un avocat sau un contabil trebuie să fie la curent cu modificările legislative, arhitecţii trebuie să aibă propriile instrumente de măsurat, toţi avem nevoie de un telefon mobil şi poate că nu îl primim de la serviciu. Ca pensionari, putem încerca să trăim cu minimul nevoilor de trai, dar ca salariaţi, antreprenori, liberi profesionişti, este nevoie de mai mult pentru a performa în meseria noastră. Toate acestea trebuie cântărite şi din punct de vedere financiar, dacă toţi banii se duc pentru bunuri şi servicii de care “avem nevoie la muncă”, atunci de ce mai muncim?

Şi aici este necesar un buget şi odată cu experienţa avem şi informaţiile necesare pentru a bugeta. Un telefon mobil ţine 2 ani, chiar dacă se demodează după 6 luni, din experienţa personală într-un an tocesc două costume şi două perechi de pantofi la serviciu, iar laptopurile şi cumputerele sunt făcute să ţină 5 ani.  Astfel putem calcula costul lunar al fiecăruia, un iPhone 4 este 2500 RON, deci 100 pe lună. Însă, dacă îl folosim numai 6 luni până apare noul model, costul este de 420 lei pe lună.

Sfatul legat de finanţe personale este:

Planificaţi-vă activităţi care vă vor face plăcere şi gândiţi-vă la durata de viaţă a obiectelor de care aveţi neapărată nevoie.

Ce este de învăţat din acest sfat

Alegeţi o după-amiază în care să faceţi planuri şi calcule cu privire la cheltuielile discreţionare. Ce aţi vrea să faceţi deosebit? Ce activitate ar împleti două sau mai multe obiective discutate în aceste două articole? Odată stabilită o activitate, gândiţi-vă la buget şi cât timp o să vă ia să strângeţi banii necesari. Dacă durează prea mult, reveniţi la început şi găsiţi o altă activitate, mai convenabilă.

Înainte să vă decideţi să schimbaţi un obiect gândiţi-vă: “De cât timp îl am?” “Cât mă va ţine noul obiect pe care îl voi cumpăra?” “Ce buget pot să aloc pentru asta?” Cea mai nefericită soluţie este să vă hotărâţi pe loc într-un magazin că aveţi nevoie de un nou obiect. Atunci veţi gândi emoţional, nu logic şi până vă dezmeticiţi, l-aţi şi plătit.

 

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (1)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (3)
  • Excelent (4)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php