Prin două tranzacţii pe piaţa Deal a Bursei de Valori Bucureşti, Astra Asigurări, controlată de familia Adamescu împreună cu Mountbay Limited, un holding cipriot, au cumpărat 49% din Hotelul Intercontinental Bucureşti

Sursa: Site-ul BVB şi articol Wall Street

Data anunţului: 20 aprilie 2011

Cumpărător: Astra Asigurări-16,2% şi Mountbay Limited-32,9%

Target: Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA

Vânzător: RHIC Holding SA

Pachet vândut: 49,1%

Valoare tranzacţie: 12.517.000 euro

Consultanţii cumpărătorului: n/a

Consultanţii vânzătorului: n/a

Valoarea companiei Enterprise Value: 40.500.000 (include finanţarea acordată de Unicredit)

Despre tranzacţie:

Informaţii actualizate 29.04. ora 12:00

Într-o piaţă apatică, atât pe partea de M&A cât şi pe piaţa bursieră românească, vânzarea Hotelului Intercontinental va crea puţină agitaţie, cel puţin până se vor clarifica vânzătorii şi cumpărătorii.

Tranzacţia se coace de aproximativ două luni, de când preţul acţiunilor la bursă a crescut cu 90%. La începutul lunii martie Unicredit-Ţiriac Bank a acordat o finanţare de 15 milioane euro către Intercontinental, folosită pentru plata datoriilor către RHIC Holding, care se pregătea să iasă din acţionariat.

Apoi aproximativ 2% din acţiuni s-au cumpărat la sub 7 bani pe acţiune, posibil de la acţionari care nu cunoşteau planul de ansamblu. În ultima lună, diverse entităţi deţinute de familia Adamescu, s-au raportat ca şi cumpărători de acţiuni Intercontinental, punând presiune pe preţ. Conform scenariului, preţul a urcat până când a ajuns la nivelul la care să se poată face tranzacţia pe piaţa deal.

Pachetul de 49,1% din acţiuni era deţinut de firma cu sediul în Luxemburg din 2003, atunci când a cumpărat de la AVAB (pentru suma de 12,5 milioane euro) creanţele asupra uneia dintre firmele lui Constantin Păunescu. Acţionarul din spatele RHIC nu a fost făcut public niciodată, însă în piaţă se specula că familia Păunescu deţine în continuare controlul hotelului pe care l-a cumpărat iniţial printr-un credit de la Bancorex pe care nu l-a rambursat niciodată.

În 2007, în plin boom economic în România, hotelul Intercontinental a fost scos la vânzare pentru suma de 250 milioane de euro, dar ofertele primite s-au situat pe la jumătatea acestei sume. Tot în anul 2007, familia Păunescu a declarat că a vândut cele aproximativ 12,4% din acţiunile la hotel Intercontinental pe care le mai deţinea, pentru suma de 10 milioane euro, jumătate din acţiuni fiind cumpărate de fondul de investiţii Julius Baer. În 2008 Nova Trade SA, o companie deţinută de familia Adamescu, a cumpărat un pachet de 15,7% din Hotelul Intercontinental (inclusiv participaţia Julius Baer) cu numai 3 milioane de euro, după ce în 2006, o altă companie deţinută de familia Adamescu cumpărase Hotelul Rex din Mamaia de la familia Păunescu.

Totuşi cumpărătorul acţiunilor Hotelului Intercontinental nu este pe deplin cunoscut. Astra Asigurări, o firmă din Grupul Nova Trade, a declarat că a cumpărat 16,2% din acţiuni, ca şi investiţie de portofoliu, aceasta neavând dreptul să facă investiţii strategice cu banii celor ce şi-au făcut asigurări la societatea respectivă. Având în vedere că Nova Trade are încă 15,7% din acţiuni, deţinerea grupului condus de Dan Adamescu este de aproximativ 32% (celelalte achiziţii au fost minore) şi acesta nu este obligat să facă ofertă publică de preluare a hotelului.

Deoarece Astra Asigurări a cumpărat exact 16,2% din acţiuni, Mountbay Limited a cumpărat în mod absolut convenabil exact 32,9% din acţiuni, iar în cazul în care nu se va declara afiliat cu grupul Nova şi cu familia Adamescu, nu va trebui să facă ofertă publică de preluare. Mountbay Limited deţine 99% din acţiunile companiei Zeta SPV Development, pe care le-a cumpărat de la Nova Trade.  Ştim de asemenea că familia Adamescu a obţinut patru din cele cinci poziţii din Consiliul de Administratie al Societăţii, iar în acelaşi document obervăm un grup de acţionari afiliat familiei Păunescu şi care cumulează 8,5% din acţiuni.

Iată că avem toate premizele unei controverse privind vânzătorii, cumpărătorii şi grupurile de persoane care acţionează în mod concertat dar certitudinea este că familia Adamescu se va putea mândri cu Hotelul Intercontinental, una din clădirile simbol ale Bucureştiului.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (1)
  • Excelent (0)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php