Escrocherii elaborate

04 September 2012

Deoarece am scris şi o să mai scriu despre generozitate şi despre filantropie, aş vrea să scriu şi despre cei care se folosesc de falsuri şi înşelătorii ca să obţină beneficii de la cei care încearcă să facă fac un bine. Majoritatea am devenit imuni la escrocheriile simple, cum ar fi povestea provincialului care nu are bani de tren să se întoarcă acasă, dar după cum voi scrie în cele ce urmează, s-a ajuns deja mult mai departe.

Probabil aici este momentul să menţionez că exitsă persoane ca mama mea, care întotdeauna dă bani oricărei persoane care o abordează cu o poveste, conform principiului că “să fie păcatul lor”, adică ar fi un păcat să nu ajuţi un om la nevoie aşa cum este păcat şi să escrochezi pe cineva, şi decât să rişti să-ţi faci tu un păcat, mai bine să-şi facă altul.

Realitatea este însă că probabilitatea este mult mai mare ca cel/cea care ne cere sprijinul să nu fie o persoană care are cea nevoie de ajutor, raţionamentul l-am scris aici. Iată doar două poveşti care vă spun până unde se poate ajunge.

Mergând destul de mult pe jos, îmbrăcat în costum, de acasă până la serviciu şi în pauza de masă, sunt o ţintă perfectă pentru escroci, cerşetori şi tineri care vor bani de ţigări. În acelaşi timp sunt abordat şi de diverse persoane care caută o stradă sau vreo instituţie. Deci nu m-am mirat când am fost abordat de o tânără înaltă şi cu o privire pierdută.

M-a abordat în engleză cu un uşor accent românesc, spunându-mi că este turistă croată şi i-a fost furată maşina şi a fost la poliţie, dar acum nu ştie ce să facă, toate actele le avea în maşină şi povestea continua cu multe detalii. Într-un sfârşit mi-a spus că are nevoie de nişte bani şi nimeni nu vrea să o ajute. În acel moment i-am spus că nu eu sunt persoana potrivită să o ajute cu problemele ei şi am plecat. Mi-a strigat ceva în engleză pe când mă depărtam.

Acum două săptămâni am recunoscut-o în poza postată pe facebook de o prietenă cu link la articolul “Tânăra care a înşelat zeci de oameni, reţinută de poliţişti

Pe lângă accentul care a trădat-o de la început, povestea era foarte credibilă, o prietenă mi-a spus că a fost păcălită de ea cu câţiva ani în urmă şi postarea pe facebook era plină de persoane care fuseseră şi ei păcăliţi.

O colegă îşi făcea drumul obişnuit spre bancă pentru a scoate nişte bani când a fost abordată de o bătrânică dezorientată care a întrebat-o dacă are o cartelă pentru telefon public. Evident că nimeni nu are aşa ceva în era telefoanelor mobile, iar colega mea binevoitoare s-a oferit să îi împrumute telefonul. Bătrânica i-a spus că a fost chemată în Bucureşti de urgenţă pentru că fiul ei internat la spitalul de psihiatrie s-a sinucis şi trebuie să sune doctorul de la spital. Totuşi a spus că nu aude bine la telefoanele mobile mici şi moderne şi a rugat-o pe colegă să vorbească ea cu doctorul şi să îl întrebe cum să recupereze trupul băiatului.

Sunând la telefon, i-a răspuns un domn destul de ţâfnos, care a confirmat că este doctorul Stoica, dar a spus că n-are timp de palavre şi că înainte de a ridica cadavrul, trebuie plătite taxe de 1700 de lei pentru cheltuielile de îmbălsămare şi alte servicii lugubre.

Când colega îi transmite cele de mai jos bătrânicii, aceasta izbucneşte în plâns şi spunând că ea are doar 70 de lei rămaşi din pensie. Impresionată colega îi dă 30 de lei, apoi merge la bancă şi scoate încă 100 de lei pentru a-i da bătrânei.

Ajungând la birou, ne povesteşte istoria şi ne întreabă dacă credem că a fost o escrocherie. Toţi suntem de părere că o astfel de scenetă nu se poate întâmpla decât în realitate. Nefiind convinsă pe deplin, colega caută pe google numărul de telefon pe care l-a apelat şi iată rezultatul: 0725235453.

Bineînţeles că există şi alte scenete şi pe măsură ce anumite escrocherii vor fi dezvăluite, vor apărea altele, poate şi mai elaborate.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Când cineva vă cere ajutorul, fiţi atenţi la posibile înşelătorii.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Din păcate ar trebui să nu mai ajutăm nici o persoană necunoscută care vine la noi cerând orice ajutor în bani, indiferent cât de simplă sau complicată este povestea lui. Dacă vrem să ne ajutăm semenii, să o facem prin intermediul organizaţiilor specializate.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (2)
  • Excelent (19)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

  • Florin says:

    Ca să adaug încă un exemplu la acest articol, astăzi soţiei mele i s-a întâmplat escrocheria cu inelul de aur tocmai găsit pe jos de o persoană norocoasă care este de acord să-l vândă la un preţ modic de 100 de lei. Nu vă faceţi griji, nu s-a lăsat păcălită.

  • Alina says:

    Azi era femeia aceasta la Biserica Silvestru ,Doctorul se numea Iliescu de la IML ,copilul mort era fost epileptic,ei erau din Slatina si suma de plata era de 1800 lei !!!! WOW Atentie mare !0725235453 e telefonul la care raspunde individul!

css.php