În contextul unui scandal mediatic pornit la sfârşitul lunii martie, Elan Schwartzenberg a cumpărat Realitatea Media de la Sorin Ovidiu Vântu.
Sursa: Ştire hotnews
Data anunţului: 30 aprilie 2011
Cumpărător: Elan Schwartzenberg
Target: Bluelink Comunicazione Limited
Vânzător: Ioana Vântu şi Ionuţ Vântu
Pachet vândut: 90,91%
Valoare tranzacţie: confidenţial
Valoarea companiei Enterprise Value: necunoscut
Despre tranzacţie:
A trebuit să aşteptăm câteva zile pentru a înţelege cine, ce a vândut şi cine, ce a cumpărat. Confirmările au venit prin intermediul declaraţiilor verbale ale părţilor implicate. Elan Schwartzenberg se declară noul proprietar şi din discursul lui se înţelege că şi-ar dori să facă din Realitatea TV un afiliat al CNN şi eventual să îl vândă ulterior.
Bluelink Comunicazione este înregistrat la CNA cu 66% din Realitatea Media, dar ultimele ştiri arată că şi-a crescut participarea la 86,5% la ultima Adunare Generală a Asociaţilor.
Pentru început, noul cumpărător va trebui să gestioneze “contractul de management” cu Asesoft, un contract pare-se protejat printr-o clauză severă de reziliere. Contractul în sine, pare a fi o asociere în participaţiune în care Asesoft se obligă la un calendar de investiţii şi susţinere financiară a postului şi beneficiază în schimb de 80% din profiturile realizate în perioada octombrie 2010 – octombrie 2015.
Trebuie spus că Realitatea TV este un post care merge în pierdere, la fel ca toate celelalte trusturi TV, cu excepţia CME şi a Antena Group. În condiţiile unei pieţi a publicităţii aflate la un nivel foarte scăzut, va fi extrem de greu ca orice proprietar sau “manager” al postului Realitatea TV să obţină profit, dimpotrivă va trebui să contribuie la acoperirea pierderilor lună de lună.
Asta nu înseamnă că postul TV nu are valoare, aceasta se poate estima multiplicând veniturile de aproximativ 10 milioane de euro din 2010 cu un multiplu între 1 şi 3, mai aproape de 1, în contextul în care firma este într-o poziţie financiară dificilă. Din suma rezultată trebuie scăzute datoriile financiare şi din declaraţiile de presă, o parte din aceste datorii sunt către Grupul Asesoft care a “investit” prin împrumuturi.