Am scris mult în ultimele două luni despre bani şi despre cheltuieli (vezi arhiva finanţe personale – sfaturi şi idei), aşa că în mod firesc, voi scrie şi despre beneficii financiare şi dacă tot citim despre rezultatele de la bacalaureat, o să încep cu beneficiile educaţiei.

Trăim într-o lume dominată de diviziunea muncii şi de specializare. Doctorii sunt cel mai bun exemplu, existând nenumărate specialităţi medicale, inclusiv unele exotice, precum medicina scufundării.

Este interesant să ne gândim cum am ajuns să fim specializaţi într-un domeniu şi care au fost costurile şi beneficiile aferente. Unele costuri directe pot fi uşor identificate şi cuantificate, facultatea sau căminul, altele sunt identificabile dar nu au un cost direct pentru noi, de exemplu specializare la locul de muncă, cursuri de perfecţionare plătite de firmă, iar altele sunt ceva mai greu de definit, efortul de a învăţa şi de a atinge un obiectiv, timpul petrecut învâţând şi pasiunea pentru un domeniu care poate a dus la specializare.

Pasiunea nu pot să o cuantific şi să o explic, dar toate celelalte pot fi explicate în termeni economici. Costurile sunt costuri şi se aduna, iar eforturile şi sacrificiile personale sunt investiţii. Rezultatul este crearea de capital uman, un concept pentru dezvoltarea căruia s-au acordat două premii Nobel în ultimii 40 de ani.  În Europa, randamentul investiţiilor în educaţia medie (liceu) s-a estimat la 10-12%, iar în educaţia superioară variază între 8,5-10% , conform unui studiu publicat de Banca Mondială, iar pentru o descriere succintă a beneficiilor, recomand lecturarea unui studiu al Congresului Statelor Unite. Programele de MBA sunt cele care insită cel mai mult pe randamentul programelor lor, există chiar şi un calculator al randamentului pentru MBA.

Cei dintre noi care avem copii ne gandim la viitorul lor şi la ce putem să facem ca să îi ajutăm. De fapt aceasta este o tema care merită un articol separat, dar până atunci putem să căutăm idei în jurul nostru. Ca şi exemplu, recent am citit un interviu cu Cătălin Prunariu (pe care l-am cunoscut cu vreo 15 an în urmă), iar apoi am citit despre costurile şi beneficiile meseriei de pilot. Pregătirea costă 70.000 – 100.000 euro, dar salariul porneşte de la 3.000 de euro şi ajunge la 10.000 euro odată cu experienţa, în timp ce deficitul de piloti este în creştere. Destul de interesant, la prima vedere.

Sfatul legat de finanţe personale este:

Gândiţi-vă la ce sunteţi buni şi în ce vă specializaţi şi consideraţi costurile şi beneficiile educaţiei.

Ce este de învăţat din acest sfat

Dacă sunteţi la vârsta la care încă nu v-aţi specializat, ar fi interesant să vă gândiţi ce costuri şi ce beneficii ar aduce specializarea. Sau daca sunteti într-un moment în viaţa în care vreţi să vă schimbaţi meseria, merită să vă gândiţi la costuri şi beneficii. Şi dacă nu sunteţi în categoriile de mai sus, sigur exista oportunitatea de a vă supra-specializa cu un curs anume.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (2)
  • Interesant (0)
  • Excelent (3)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php