Eu am făcut parte dintre ultimele generaţii care au mai prins anii în care electrocasnicele se cumpărau când te mutai într-un apartament şi erau tot acolo 20 de ani mai târziu când copilul îţi pleca la facultate. Dacă articolul precendent a fost despre modalităţi de economisire la achiziţia de bunuri de folosinţă îndelungată, acesta este despre economia prin prelungirea duratei de viaţă a bunurilor respective. Şi în acest caz efectul se răsfrânge asupra finanţelor personale.

Când cumpărăm un nou televizor, ne aşteptăm să aibă un preţ mare, mai ales dacă ne dorim un ecran mare şi culori cât mai naturale. Chiar dacă obţinem un discount bun, tot ne costă 1500 de lei, de exemplu. Dar este util să ne gândim şi la perioada de folosire a televizorului. O să-l schimbăm peste 2-3 ani? Sau peste 4-5? Oare ne ţine 7 ani? Sau chiar 10?

Am încercat să găsesc nişte statistici dar n-am găsit decât păreri fără o prea mare documentare în spate, iar acestea spun că durata de viaţă a unui televizor este între 5 şi 10 ani. Totuşi datorită progresului tehnologic un televizor devine complet învechit după aproximativ 3 ani. Rezultatul este că ajungem să cumpărăm echipamente noi chiar şi îniante să se strice cele vechi, media de televizoare per familie în toate ţările dezvoltate a crescut de la 1 la 3 într-un ritm accelerat.

Acelaşi raţionament poate fi făcut pentru telefoanele mobile, le schimbăm după un an, sau după doi, sau după trei?

Similar cu laptopurile şi computere, probabil le păstrăm cam trei ani, dar poate am putea să facem asta şi cinci ani, primul meu monitor din 1996 nu s-a stricat aşa că l-am folosit până în 2003 – 2004, la fel şi pentru computer, până nu au început să se strice piesele de bază, nu l-am schimbat deşi se învechise tehnologic.

Putem extinde şi la mobilă, haine, autoturism, cu cât folosim bunurile respective mai mult, cu atât mai multă economie facem pentru că le cumpărăm mai rar.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Stabiliţi o durată de folosinţă minimă pentru bunurile pe care le cumpăraţi şi apoi nu le înlocuiţi până când nu trece perioada respectivă.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Cât timp stabiliţi această durată de folosinţă n-o să vă vină brusc ideea că telefonul, sau obiectul respectiv este prea vechi şi ar trebui schimbat. N-o să gândiţi aşa pentru că deja mental ştiţi că aţi stabilit o durată de viaţă. Iar când vine momentul de a schimba obiectul respectiv aveţi şi satisfacţia că l-aţi folosit pe precedentul la maxim. Şi nu uitaţi regulile de achiziţie de bunuri de folosinţă îndelungată.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (1)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (4)
  • Excelent (9)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php