Diaverum – Dialmed

05 December 2011

Familia Vonica a vândut clinicile de dializă din cadrul Polisano, prin intermediul companiei nou create Dialmed SA. Cumpărătorul este operatorul numărul doi din Europa, Diaverum, deţinut de fondul de investiţii Bridgepoint.

Sursa: Ştire Ziarul Financiar

Data anunţului: 5 decembrie 2011

Cumpărător: Diaverum

Target: Dialmed SA

Vânzători: Ilie Vonica şi Daniela Ioana Vonica

Valoare tranzacţie: n/a

Pachet vândut: 100%

Consultanţii cumpărătorului: Due diligence: KPMG; Juridic: DLA Piper

Consultanţii vânzătorului: M&A: PWC; Juridic: D&B David si Baias

Valoarea companiei Enterprise Value: n/a

Despre tranzacţie:

Piaţa serviciilor de dializă din România este o piaţă mică, dar în care achiziţiile sunt foarte frecvente. Piaţa acestor servicii este estimată la aproximativ 150 milioane de euro pe an, bani plătiţi de Casa de Asigurări pentru tratarea a mai puţin de 10.000 de bolnavi, de insuficienţă renală, adică 16.000 de euro anual pe bolnav. Tranzacţia dintre Diaverum şi Polisano este a doua tranzacţie din industrie din acest an, după ce Fresenius a anunţat achiziţia celor 8 centre deţinute de Euromedic în România sub marca Nefromed. Atunci scriam că sunt posibile şi alte tranzacţii în sector, iată că aşa s-a întâmplat. De notat că în 2010 Fresenius cumpărase încă patru clinici de la operatorul Renamed.

Diaverum este al doilea operator de servicii se dializă în Europa, având 230 de clinici în 16 ţări din Europa şi o cifră de afaceri estimată la 430 de milioane de euro în 2011. Compania de origine suedeză a fost cumpărată de fondul de investiţii Bridgepoint în 2007 şi de atunci s-a extins prin numeroase achiziţii. Compania a înfiinţat chiar un joint-venture cu Renamed în 2009, când a anunţat că doreşte să ajungă pe primul loc în România prin achiziţii. Acestea însă nu s-au materializat, iar partenerul de joint-venture s-a întors către concurenţii de la Fresenius, care au acum peste 50% din piaţă şi nu mai pot pierde poziţia de lider.

Familia Vonica este la prima vânzare a unei companii din domeniul sănătăţii şi farmaceuticelor. Grupul Polisano rămâne cu activităţile din domeniul clinicilor de sănătate, al distribuţiei de medicamente şi cu noua fabrică de medicamente finalizată în 2011. Dialmed operează 9 centre de dializă, ocupând ca şi cotă de piaţă poziţia numărul trei după Fresenius şi IHS.  Valoarea Dialmed a fost estimată la 10-20 milioane de euro de către Ziarul Financiar, însă ar putea fi chiar mai mare, dacă ne uităm la tranzacţiile din domeniu care au avut loc în trecut.

Este foarte interesant de ştiut că în urma celor două achiziţii făcute de Fresenius în 2010 şi 2011, Consiliul Concurenţei a dispus ca două dintre cele 12 centre achiziţionate în România să fie vândute până la jumătatea anului 2012. În afară de Fresenius, companiile private care au rămas pe această piaţă sunt acum IHS – 10 centre, Diaverum – 9 centre  şi Avitum – 6 centre şi sunt şanse destul de mari ca primii doi jucători europeni să cadă de acord, astfel încât Diaverum să atingă locul doi şi în România prin achiziţia celor două centre Fresenius. Şi poate chiar să achiziţioneze unul dintre ceilalţi doi concurenţi, deşi trebuie văzut dacă tehnologia acestora este compatibilă cu cea a Diaverum.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (5)
  • Interesant (1)
  • Excelent (16)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php