Voi continua seria de Sfaturi şi Idei cu o prezentare a produselor financiare. Am scris luna trecută despre faptul că sectorul financiar este o industrie în toată puterea cuvântului, iar astăzi voi scrie despre cele mai importante produse “fabricate” de această industrie.

Standardizarea este un concept foarte important pentru a creşte eficienţa industriei financiare şi de aceea fiecare produs are în spate, un manual de produs, în care sunt prezentate caracteristicile tehnice ale acestuia pentru ca toate departamentele din compania respectivă să ştie ce au de făcut pentru vânzarea şi administrarea produsului respectiv. Clientul însă nu vede acest manual, lui i se prezintă un discurs de vânzare şi un contract gros de semnat (dacă se poate cât mai târziu şi într-o situaţie în care nu are timp să citească pe îndelete contractul).

Ca orice întreprindere care are mai multe produse, o instituţie financiară îşi doreşte să vândă cât mai multe din aceste produse clienţilor săi, iar uneori achiziţia mai multor produse duce la reduceri şi sau înlesniri pentru client.

Să trecem în lista principalele produse financiare, iar eu voi pune câteva comentarii:

A. Produse bancare

  • contul curent – produsul de bază, necesar pentru a depune bani în bancă (serviciul de păstrare a banilor de către bancă) şi necesar pentru a face plăţi şi pentru a accesa alte produse. În cazul relaţiilor cu mai multe bănci, va fi probabil necesară deschiderea de conturi la fiecare dintre acestea. Atenţie la costurile lunare/anuale aferente contului curent
  • conturi de economii/depozite – produsele de bază pentru a face economii (împrumutarea băncii cu bani pe o perioadă de timp, în schimbul încasării unei dobânzi). De multe ori este convenabil să aveţi mai multe depozite cu sume diferite şi pe durată diferită pentru a evita diverse comisioane. Dacă valoarea depozitelor este destul de mare, este bine ca depozitele să fie făcute la mai multe bănci pentru diversificarea riscului.
  • produse de creditare – pentru a lua un credit de la bancă (împrumutarea de bani de la bancă în schimbul plăţii unei dobânzi). Există o gamă foarte largă de credite şi este foarte important să se identifice creditul potrivit pentru a obţine cea mai bună dobândă.
  • servicii de plăţi – sunt servicii foarte importante pentru bancă (prin valoarea comisioanelor), iar pentru clienţi rezolvă nevoia de deplasare pentru a face o plată fizică.
  • carduri de debit şi credit – o extensie a serviciilor de plăţi, pentru ca plata să se facă oriunde (se acceptă plata cu cardul) şi oricând. Sunt combinate cu conturile curente (în cazul cardurilor de debit) sau cu produsele de creditare (în cazul cardurilor de credit).
  • garanţii şi alte servicii  – posibilitatea de a da o garanţie credibilă unei alte persoane sau firme cu privire la plata unor sume de către client. Intermedierea tranzacţiilor prin aşa numitele conturi escrow, care oferă garanţia într-o tranzacţie că fiecare parte îşi va respecta angajamentele. Diverse servicii de gestionare a banilor în cadrul reţelei băncii, inclusiv la nivel internaţional şi altele.

Banca este principalul furnizor de produse financiare, iar prin conceptul de supermarket bancar, tendinţa actuală este de a oferi cât mai multe produse prin intermediul băncii.

Sfatul legat de finanţe personale este:

Alegeţi cu atenţie banca la care vă faceţi cumpărăturile financiare.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Ar fi ideal să putem rezolva toate problemele financiare la aceeaşi bancă, de aceea este important ca banca să fie relativ aproape, funcţionarii de la ghişeu să fie nişte persoane cu care să ne putem înţelege şi care să ne sară în ajutor la nevoie. Mai mult, este important ca banca să aibă dobânzi relativ bune la economii, chiar dacă nu deschidem un depozit din prima zi. Ar fi ideal să aibă o reţea destul de dezvoltată ca să putem să rezolvăm problemele bancare şi atunci când suntem plecaţi din oraş, sau în alt cartier. Şi nu în ultimul rând, ar trebui să aibă o aplicaţie de internet banking uşor de folosit, pentru ca să putem face majoritatea tranzacţiilor de acasă.

Voi continua cu partea a II-a, restul produselor financiare.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (6)
  • Insuficient (7)
  • Interesant (13)
  • Excelent (5)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php