Voi continua enumerarea principalelor produse financiare. Prima parte a articolului poate fi găsită aici. Am scris despre produsele bancare, dar mai sunt şi alte tipuri de produse.

B. Produse de asigurari

 • produse de asigurări – derivate din garanţiile bancare, reprezintă transferul unor riscuri incerte către entităţi financiare care sunt în măsură să îşi asume riscul respectiv în schimbul unor prime de asigurare. Aşa cum am mai scris, asigurările sunt foarte importante pentru a acoperi riscuri pe care o persoană nu le poate controla. Trebuie doar să ţinem cont că anumite riscuri pot fi gestionate de noi fără a avea nevoie de o asigurare.

C. Produse de intermedieri financiare

 • schimb valutar – chiar dacă este un serviciu oferit şi de bănci, casele de schimb valutar oferă în general condiţii mai bune, atenţie însă la comisioane.
 • servicii de brokeraj – este vorba de intermedierea accesului pe pieţele de capital, pentru a cumpăra şi a vinde instrumente financiare. Aceste instrumente pot fi folosite atât pentru economisire, cât şi pentru gestionarea riscurilor, dar sunt mai puţin standardizate decât produsele bancare.

D. Servicii de administrare financiară

 • administrare de portofoliu – banii clientului sunt investiţi în anumite produse financiare şi sunt administraţi în schimbul unui comision de administrare. Atenţie la costurile de administrare şi la corelarea acestora cu riscul şi cu randamentele asumate.
 • fonduri de investiţii – entităţi juridice formate prin colectarea de bani de la diverşi clienţi şi investirea sumei total acestora sub îngrijirea unei echipe de management a fondului. Reprezintă alternative la achiziţia directă de produse financiare şi oferă uneori oportunitatea investiţiei în bunuri şi companii care nu sunt accesibile ca şi instrumente financiare.
 • fonduri de pensii – entităţi care colectează şi investesc sume de la persoane pe parcursul vieţii active a acestora şi le rambursează ulterior sub forma unor pensii, care pot avea garanţii (privind suma şi perioada în care sunt plătite). De multe ori beneficiază de înlesniri fiscale, ceea ce le face mai atractive.

E. Alte servicii financiare

 • leasing – o variantă de creditare prin care bunul finanţat rămâne în proprietatea finanţatorului până la o anumită dată.
 • consultanţă financiară – servicii care ne ajută să desluşim serviciile financiare şi să negociem aspectele financiare cu alte persoane. Utile în măsura în care cel care oferă consultanţa are cunoştinţe suficiente pentru a compensa costul consultanţei.
 • underwriting – servicii prin care se garantează atragerea unei finanţări, în schimbul unui comision.

Pe lângă faptul că sunt multe tipuri de produse (şi sper că le-am enumărat pe toate), există numeroase sub-categorii, iar apoi fiecare companie din domeniul financiar îşi va individualiza produsele şi uneori va combina mai multe produse într-unul singur, pentru a le face mai atractive pentru clienţi.

Sfatul legat de finanţe personale este:

Gândiţi-vă câte produse dintre cele de mai sus folosiţi şi de ce, sau de ce nu.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Când folosim un produs financiar, trebuie să avem un motiv şi trebuie să îl înţelegem. Şi cu cât înţelegem mai bine produsul şi de ce îl folosim, cu atât vom putea să ne gestionăm mai bine finanţele personale.

Profit de ocazie ca să lansez o întrebare deschisă: pe care dintre produsele de mai sus aţi dori să le discutăm mai în detaliu?

Ce părere ai despre articol?
 • Inutil (0)
 • Insuficient (1)
 • Interesant (4)
 • Excelent (2)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

3 Comments for this entry

css.php