Declaraţia 230

14 May 2012

Dacă ştiţi la ce se referă acest articol încă din titlu şi dacă aţi depus deja declaraţia 230, atunci aţi făcut foarte bine. Dacă nu ştiţi sau nu aţi depus încă declaraţia, atunci e cazul să citiţi, pentru că este vorba din nou de o decizie privind finanţele personale.

Declaraţia 230 este una dintre cele 72 de formulare pentru care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, alias ANAF, a dat un număr, parcă ales aleator şi pe care fiecare salariat poate să o completeze şi să o depună pâna la data de 25 mai 2012 pentru a direcţiona 2% din impozitul anual şi dacă este cazul, pentru deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Deci vorbim despre faimosul 2%, despre care auzim începând din februarie şi până în mai, de la diverse asociaţii şi entităţi non-profit care ne îmbie să completăm formularul în favoarea lor. Dar despre ce este vorba? Pe scurt, statul dă dreptul cetăţenilor să aleagă destinaţia unei mici părţi din impozitele plătite, pentru a sprijini o organizaţie non-profit din ţară. Este o iniţiativă foarte bună şi democratică ce funcţionează farte bine de mai mulţi ani. Cel mai bun loc pentru a afla detalii despre acest program este siteul dedicat doilasuta.ro.

De acolo putem afla că în anul 2011 peste 1,6 milioane de români au direcţionat 115 milioane de lei către 25.000 de organizaţii. Dacă până acum n-aţi făcut această redirecţionare, vă îndemn să o faceţi acum, ca o decizie privind finanţele personale pentru că deşi daţi din banii statului, daţi dintr-un impozit plătit pe munca voastră. De asemenea faceţi o donaţie, una din pietrele de temelie din finanţele personale aşa cum scriam anul trecut.

Este interesant de ştiut câţi bani exact sunt direcţionaţi prin completarea acestei declaraţii. Făcând un calcul cu cifrele de mai sus, rezultă că în medie fiecare personă decide cu privire la direcţionarea a 70 de lei, iar pentru un calcul mai exact aveţi nevoie de fişa fiscală, care va conţine suma totală a impozitului pe salarii plătit în anul respectiv. De exemplu  la un salariu brut de 2000 de lei (net de aproximativ 1400 lei), impozitul anual plătit este de 3360 lei, iar cei 2% reprezintă 67 de lei.

Trecând însă la al doilea subiect al declaraţiei, am scris mai sus despre deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ. Recunosc că în anii trecuţi m-am uitat lung la această secţiune şi am trecut mai departe pentru că nu ştiam ce reprezintă. Însă recent am făcut un contract cu Banca pentru Locuinţe (de care am scris aici) aşa că ştiam exact despre ce este vorba: bani gratis de la stat.

În acest an am completat detaliile băncii pentru locuinţe cu care am contract, am anexat contractul şi extrasul de cont pentru anul trecut, iar acum aştept cu interes hârtia de la ANAF în baza căreia pot obţine deducerea de impozit respectivă. Deci dacă aveţi contracte de economisire-creditare, nu uitaţi să completaţi şi această declaraţie.

Revenind însă la direcţionarea celor 2%, dacă nu v-aţi gândit cui să trimiteţi banii, vă invit să parcurgeţi una din cele mai lungi liste de organizaţii disponibile aici, sau să vă gândiţi să sprijiniţi o organizaţie care se ocupă cu:

  • cultura
  • lăcaşe de cult
  • sport
  • educaţie
  • sănătate
  • ecologie, etc

Formularul de cerere împreună cu explicaţiile privind completarea se găsesc pe pagina de formulare de pe site-ul ANAF. Pentru a trimite cererea aveţi mai multe variante:

  • să vă deplasaţi la Administraţia Financiară de care aparţineţi, unde nu veţi sta la coadă decât dacă mergeţi în ultimele zile înainte de termen.
  • să trimiteţi cererea prin scrisoare recomandată la Administraţia Financiară de care aparţineţi (lista adreselor este aici)
  • să lăsaţi cererea la unul dintre colaboratorii instituţiei pe care doriţi să o sprijiniţi şi aceştia se vor asigura că este trimisă unde trebuie.

Apropo, dacă nu aveţi venituri din salarii şi totuşi aţi citit până aici, sau dacă aveţi şi alte venituri decât cele din salarii, declaraţia 200, pe care trebuie să o depuneţi tot până la 25 mai, are şi ea o secţiune pentru redirecţionarea celor 2%.

Sfatul legat de finanţe personale este:

Completaţi formularul 230 şi sprijiniţi o organizaţie neguvernamentala.

Ce este de învăţat din acest sfat

Ştiu, este plictisitor să completezi declaraţii, mai ales dacă nu ai nimic de câştigat, dar este de preferat să folosim una din puţinele căi instituţionale de a da bani celor ce au nevoie de ei pentru binele societăţii, decât să dăm bani unor cerşetori pe stradă, care în principal îi vor cheltui pe băutură, droguri şi taxe de protecţie.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (1)
  • Insuficient (1)
  • Interesant (4)
  • Excelent (5)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

  • Radu says:

    Deci sa inteleg ca banii economisiti prin contractul cu BpL sunt deductibil din impozitul pe venit? Daca da, in ce cuantum si prin ce metoda recuperezi banii de la bugetul de stat?
    Cu respect, Radu Caprar

    • Florin says:

      Da, banii economisiti prin contractul cu BpL se pot deduce din veniturile impozabile din salarii. Aici este baza legala.

      Exista o limita de 300 de lei pe an. De retinut ca valoarea pe care o primesti efectiv ca si contribuabil nu este de 300 de lei, ci impozitul pe salarii aferent unor venituri de 300 de lei, deci 300*16% = 48 de lei.

      Ca sa recuperezi banii respectivi este necesar sa completezi formularul 230 si dupa aceea … vei vedea ce se intampla, in principiu vei primi o instiintare de la fisc, probabil trebuie sa-i faci o copie si sa o duci la locul de munca si iti vei primi banii odata cu salariul de luna urmatoare.

css.php