De când mă ştiu părinţii mei au avut asigurare Casco pentru maşină. Eram copil când am înţeles principiul şi mi s-a părut ceva extraordinar: dacă se întâmplă să faci un accident, maşina îţi este reparată şi nu costă nimic.

Abia mai târziu am înţeles ce înseamnă să plăteşti o primă. Pe la 19 ani, când părinţii mei au cumpărat o Dacie nouă, eu am primit-o pe cea veche, o Dacie 1310 break, construită în 1989. Cumva aveam bani pe vremea aceea, dar nu prea mulţi şi am ales să plătesc Casco pentru că dacă loveam maşina, sigur nu aveam bani să o repar.

Pe vremea aceea a plăti Casco însemna să stai la cozi la Asirom. Ulterior au apărut agenţii de asigurări şi nu întrebam pe nimeni nimic despre valoarea primei de asigurare cât timp agentul venea acasă să-mi aducă poliţa. Apoi companiile de asigurări au scumpit poliţele auto şi agentul a devenit broker pentru a-mi putea oferi o cotă mai bună de la o altă companie. Mai târziu am schimbat agentul cu unul care îmi dădea şi servicii la pachet, dacă îmi loveam maşina vorbeam cu el, nu alergam după inspectori de asigurări care să-mi facă o constatare. Apoi s-a întâmplat ceva tragic şi am nimerit la un agent care a încercat să mă păcălească şi imediat dupa aceea, am ajuns la agentul cu care lucrez şi astăzi şi care tocmai mi-a trimis poliţele de asigurare reînnoite.

În continuare nu concep să conduc maşina fără să am asigurare Casco, se poate întâmpla orice, pot să fiu neatent, să derapez, să o găsesc lovită în parcare şi mai este şi avantajul că dacă ai Casco, nu trebuie să alergi cu RCAul celui care te-a lovit. Este o decizie clară din sfera finanţelor personale, plătesc anual o sumă deloc mică, pentru a mă proteja de o pierdere potenţială prea mare.

În termeni economici asigurarea este un hedge contra riscului, cheltuiesc o sumă fixă pentru a mă proteja de riscuri cu valoare mare şi probabilitate mică. Şi fac asta în continuare pentru că nu îmi permit să îmi asum riscul respectiv şi repercusiunile. Consider asigurările ca un intermediar între cheltuieli şi investiţii, sunt o cheltuială, dar dacă se concretizează riscurile, este o  bună investiţie.

Sfatul legat de finanţe personale este:

Gândiţi-vă care sunt riscurile pe care nu vă permiteţi să vi le asumaţi şi care sunt asigurările de care aveţi nevoie.

Ce este de învăţat din acest sfat

Unele din cele mai importante decizii privind finanţele personale sunt cele legate de asigurări, care sunt cele necesare, cât vor costă şi cum bugetaţi aceste cheltuieli. Nu ignoraţi aspectul privind necesitatea, o asigurare de spitalizare cade bine când îţi rupi mâna alunecând pe gheaţă, însă nu este o mare necesitate, pe de altă parte o asigurare pentru vacanţa de ski în Austria ar putea fi mult mai utilă pentru că probabilitatea unui accident este mai mare şi costurile de tratare asemenea.

Acest articol acoperă partea teoretică, partea practică privind asigurarea Casco în articolul acesta.

Ce părere ai despre articol?
 • Inutil (3)
 • Insuficient (0)
 • Interesant (4)
 • Excelent (5)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

1 Comment for this entry

 • Serghei says:

  Depinde acum de riscuri. Cunosc pe cineva ca a platit casco doar pentru primii 2 ani de sofat, ca se considera incepator. Acum nu mai plateste si din ce a calculat pana acum a iesit cu mult pe plus. Unele reparatii minore renteaza ca pret fata de casco. Depinde bineinteles si ce tip de masina ai si cat de bun conducator auto esti.
  Si de asemenea exista si cazuri in care asiguratii au fost trasi pe sfoara de catre asiguratori si au trebuit sa-si rezolve pe propria cheltuiala evenimentele.
  Ai dreptate – unele din cele mai importante si grele decizii sunt cele privind asigurarile…

css.php