Am primit multe întrebări şi sugestii de articole privind teme de finanţe personale de când am început să scriu acest blog, dar cea mai des întâlnită a fost în legătură cu intermediarul prin care am început să cumpăr acţiuni la burse din străinătate începând din aprilie 2012.
Voi începe prin a spune de ce am ales să investesc şi în altă parte decât pe bursa românească, unde am o experienţă de opt ani şi unde am obţinut profituri mulţumitoare.
Principalul motiv este diversificarea. Pe măsură ce am continuat să investesc la bursă, iar acţiunile pe care le-am cumpărat să crească în valoare, am ajuns în situaţia în care suma investită este o sumă semnificativă pentru mine. Deşi am respectat regula de aur care spune să investeşti pe bursă numai sume pe care îţi permiţi să le pierzi, am ajuns la situaţia în care mi-ar părea tare rău dacă aş pierde toţi aceşti bani, iar într-o situaţie în care România ar intra în colaps economic, valoarea acţiunilor româneşti s-ar prăbuşi. Deci am ales să investesc în companii globale situate în ţări cu un sistem financiar mai dezvoltat.
Al doilea motiv este potenţialul de profit. Companiile din România au perspective de dezvoltare şi prin urmare de creştere a valorii pe bursă, dacă ţara noastră îşi reia creşterea economică aşa cum a fost în anii 2000. Dar mă tem că nu va mai fi cazul. Poate vom creşte cu 2-3% pe an, aşa cum cresc celelalte ţări europene în anii lor buni, dar nu ştiu dacă se poate mai bine. În acelaşi timp în Asia, Africa, America Latină, sunt ţări mai puţin dezvoltate decât România care au potenţial mai mare de creştere, dar cât timp nu sunt acolo să pot evalua companiile locale, pot investi în companii globale care îşi vând produsele în acele ţări, la fel cum o fac şi în România.
Al treilea motiv este costul intermedierii. Deşi brokerii din România şi-au redus comisioanele de la 7% per tranzacţie, la începuturile bursei, la 1% în anii de glorie din 2007-2008 şi la 0,7-0.8% în prezent, pe bursele din străinătate comisioanele sunt mult mai mici, pot ajunge chiar şi la 0,1% sau chiar mai puţin. Suntem într-o perioadă în care nu se mai câştigă la bursă 30% într-un an, astfel încât costul intermedierii să nu conteze. Dacă am aşteptări de a câştiga 7% pe an, aş vrea să dau mai puţin de 10% din ei pe comisioane, mai ales când sunt şi perioade în care pierd bani.
Aceste trei motive m-au împins să studiez bursele din străinătate şi modalităţile prin care o persoană obişnuită din România poate investi. Nu a fost uşor pentru că soluţiile uşoare nu sunt ieftine şi nu sunt avantajoase. De asemenea am căutat o metodă prin care să nu fiu nevoit să mă deplasez în alte ţări sau să deschid conturi la bănci din străinătate.
Dar despre asta, în episodul viitor.
PS: Din păcate n-am mai avut timp să scriu atât de mult în ultimele săptămâni şi mă aşteaptă o toamnă destul de aglomerată, dar voi încerca să păstrez ritmul. Mă încurajează să ştiu că sunt citit, deci vă aştept să vă exprimaţi comentariile, eventual şi cu alte întrebări şi sugestii de articole.
Iti citesc blogul,e super interesant,incerc sa inteleg cat mai mult din tot ce scrii si…mereu am o mie de intrbari.
Prima ar fi:este posibil ca un bugetar,cu un venit net de 1800 lei sa se …gandeasca la investitii?care ar fi suma minima de pornire,in acest moment?
Multumesc anticipat pentru raspuns si…tine-o tot asa ca esti citit!
Multumesc pentru aprecieri Diana.
Raspunsul la prima intrebare este da, in functie de suma pe care o economisesti lunar sau respectiv anual. Despre suma, daca vorbim de investitii pe bursa din Romania, recomandarea mea este ca suma de inceput sa fie de 1000 de lei, iar desi alte tipuri de investitii pot avea sume diferite, cred ca 1000 de lei este o suma buna pentru inceput si pentru a capata experienta si incredere in tine.
Chiar daca nu postez tot timpul comentarii, iti citesc articolele postate pe blog si cele mai multe sunt foarte interesante. Astept cu interes continuarea la investitiile pe bursele din strainatate.
Diana, uite aici poti gasi raspunsuri la mai mult de 1000 de intrebari despre investitii:
http://beginnersinvest.about.com/od/investing101/u/investing_basics.htm
Mult succes!
m-ai facut foarte curios :)
eu am incercat, de-a lungul timpului, mai multi brokeri, pentru piata americana (atunci cand investeam acolo, prin 2003-2008) -e adevarat, lucrurile au mai evoluat de atunci…
astept urmatorul articol!
Radu & Luca: continuarea in weekend sau cel tarziu luni. Multumesc pentru rabdare.