În data de 14 martie 2012 a început oferta publică de vânzare a 15% din Transelectrica de către statul român. Ca şi în trecut, oferta se adresează şi populaţiei, dar ţinta principală este atragerea marilor investitori, iar preţul de vânzare va fi preţul maxim obţinut în intervalul 14,9 – 19,2 lei/acţiune. Aceasta este cea de-a doua ofertă din programul de privatizare pe bursă iniţia de statul român, prima fiind oferta eşuată de vânzare a Petrom, despre care am scris la momentul respectiv.
Din nou avem un subiect dezbătut în presa de specialitate, dar prea puţin de către populaţia care ar trebui să strângă 3 sau chiar 4 milioane de euro pentru a subscrie acţiunile destinate lor. Măcar de această dată procentul pentru populaţie este mai mic 10%, dar şi aşa va fi dificil să se strângă suma necesară. Nu pentru că sunt bani mulţi, ci pentru că prea puţini români consideră investiţiile pe bursă ca o alternativă de plasare a banilor.
Ca şi data trecută, voi spune de la bun început că scopul meu nu este să spun cuiva să investească sau nu şi nici nu voi spune ceea ce voi face eu pentru că asta veţi citi la sfârşitul lunii în secţiunea Investiţii, ca de obicei.
Dar pentru a răspunde la întrebarea din titlu, voi prezenta care sunt argumentele pentru a cumpăra. Şi la ce preţ?
Începem prin a ne uita la companie, care este activitatea companiei, care este viitorul ei şi cum este condusă?
- Transelectrica este compania care gestionează reteaua electrică de transport din România – principalele linii de înaltă tensiune care leagă centralele electrice, principalele oraşe şi principalii consumatori de energie electrică
- Compania a avut în 2011 venituri de 685 de milioane de euro şi un profit de 21 de milioane de euro
- Transelectrica nu vinde servicii populaţiei şi nici consumatorilor, ci producătorilor de energie şi furnizorilor de energie
- Compania este tranzacţionată pe Bursa de Valori Bucureşti din 2006, iar pachetul majoritar este deţinut de statul român
- Transelectrica are o importanţă strategică pentru sistemului energetic din România, iar principala sa obligaţie este asigurarea funcţionării şi modernizării acestui sistem
- Compania a fost condusă în marea majoritate a timpului de persoane cu zeci de ani vechime în domeniu, iar la începutul anului, primul director numit politic al companiei a fost forţat să demisioneze după numai patru zile.
Verdict: O companie solidă, de o importanţă strategică dar a cărei obiectiv principal nu este profitul ci funcţionarea sistemului pe care îl administrează
Căutând reacţiile în presă la această ofertă de vânzare am remarcat câteva teme importante:
- Discountul faţă de preţul de la bursă – toţi cei care au răspuns la interviuri au spus că cel mai important factor de succes va fi preţul de vânzare şi respectiv discountul faţă de preţul de la începutul ofertei – cam toată lumea a vehiculat un discount între 10 şi 20%, iar cel final a fost de 12,5%.
- Principalul risc al companiei este faptul că operează cu tarife de monopol stabilite de agenţia de reglementare. Riscul este că aceste tarife au afectat şi pot afecta în viitor profitabilitatea Transelectrica
- Modul de derulare al ofertei este o noutate – subscrierile şi palierele de preţ la care s-a subscris sunt disponibile online aici.
- Comisionul de cel puţin 700.000 euro pe care îl vor primi intermediarii este şi el un subiect de discuţie
- Agenţia internaţională de rating Moody’s a confirmat ratingul Transelectrica înaintea începerii ofertei
Pentru un mic investitor, partea cu discountul sună cel mai bine, teoretic, dacă vânzarea se face la preţul minim din ofertă, un câştig de 14%, până la preţul dinaintea ofertei, ar fi uşor de obţinut în următoarele săptămâni. Practic însă, preţul îşi va reveni probabil mai greu şi dacă există cerere pentru acţiuni, s-ar putea să nu se poată cumpăra acţiuni la preţul minim.
Ce sună mai puţin bine este partea cu agenţia de reglementare ale cărei decizii au un impact direct şi neprevăzut asupra preţului acţiunilor Transelectrica.
Două alte aspecte vor influenţa o eventuală investiţiei în companie. Primul aspect este dividendul ce va fi acordat în 2012. În anul 2011, compania a distribuit 90% din profit sub formă de dividente. Dacă aplicăm acelaşi procent la preţul minim din ofertă, un investitor ar putea primi 7% din banii investiţi sub formă de dividende şi ar rămâne şi cu acţiunile. Dar uităm că obligaţia Transelectrica este să distribuie numai 50% din profit. Anul trecut, procentul a fost mare pentru că profitul a fost mic, dar în acest an, există o probabilitate importantă să vedem procentul de 50% şi atunci valoarea dividendelor ar fi de numai 4%. Actualizare 26 martie: Şi în acest an Transelectrica va plăti dividende în valoare de 90% din profit.
Al doilea aspect are însă o influenţă pozitivă. Din decembrie 2011 şi până acum majoritatea acţiunilor de la bursă au avut creşteri de 20% – 30% şi chiar peste, pe fundalul unei creşteri a încrederii pe plan european. Dar acţiunile Transelectrica au crescut cu doar 2%, sau ca să fim mai corecţi, au crescut cu 14% până începutul lunii februarie şi apoi au scăzut pe măsură ce se apropia data ofertei publice (deşi rezultatele mai slabe pe trimestrul IV au avut şi ele o influenţă probabil). Ce vreau să spun este că pe termen mediu, acţiunile Transelectrica ar putea creşte din nou spre 19 lei/acţiune, ceea ce ar da un randament de 27% comparat cu preţul minim de subscriere.
Încercând să iau în calcul toate aceste aspecte, propun ca temă de gândire investiţia în acţiuni Transelectrica în intervalul de preţ 15,3 – 16 lei/acţiune.
Şi în încheiere vă pun la dispoziţie şi alte păreri:
- Cristian Dogaru – nu va subscrie
- Lucian Anghel – discount minim 10%, adică preţ maxim de 15,3 lei pe acţiune
- Diverşi brokeri cunoscuţi – un interval de 15 – 16 lei
- Theodor Stolojan – nu va subscrie
- Sondaj Specialişti Wall-Street – discount de peste 10%, adică preţ maxim de 15,3 lei – 73% din voturi
Un articol bine argumentat. Felicitari!