Cumpărăm acţiuni Romgaz?

24 October 2013

SNGDevine deja o tradiţie pentru mine să scriu articole despre cele mai importante listări la bursă din România. Fac asta pentru că sunt de părere că aceste informaţii sunt absolut necesare pentru o persoană care este interesată de finanţele personale.  De asemenea cred că aceste oferte publice sunt o excelentă oportunitate de diversificare pentru cei care au ecoonomii şi le privesc pe un orizont lung de timp.

Acestea fiind spuse, ar trebui să ştiţi probabil că a început oferta publică de vânzare Romgaz, societatea care se ocupă cu extracţia gazelor naturale. Statul român îşi propune să vândă 12,75% din acţiuni către mari investitori instituţionali şi 2,25% către populaţie/investitorii individuali. Perioada de subscriere a început în 22 octombrie şi se va sfârşi în 31 octombrie.

O să prezint în cele de mai jos câteva aspecte privitoare la oportunitatea de a participa la oferta publică Romgaz şi link-uri către alte articole informative referitoare la acest subiect.

Menţionez că nu am nici un beneficiu din scrierea acestui articol. De asemenea, acest articol este o opinie personală şi nu trebuie considerat o recomandare de investiţii. În final, nu îmi asum nici o responsabilitate privind modul în care cititorii decid să îşi investească banii.

Începem cu o scurtă discuţie referitoare la argumentele pentru a cumpăra acţiuni.

Studiind prospectul de ofertă încerc să îmi dau seama dacă Romgaz este o companie de încredere, are un management bun şi un viitor?

  • Compania este cel mai mare producător de gaze naturale din România, deşi scăderea rezervelor poate rezulta în pierderea acestei poziţii în favoarea OMV-Petrom în următorii ani.
  • Ca şi activităţi conexe, societatea se ocupă cu furnizarea de gaze pentru distribuitori şi marii consumatori, cu depozitarea gazelor şi mai nou cu producţia de energie electrică în centrale alimentate cu gaz natural.
  • Producţia locală de gaze este un domeniu strategic pentru România atât pentru a nu depinde de alte ţări cât şi pentru a alimenta un număr semnificativ de fabrici care folosesc gazul natural ca şi materie primă principală.
  • Romgaz este cunoscută prin sintagma “Cea mai profitabilă companie de stat” dintr-un motiv bine întemeiat, înregistrând profituri anuale de peste un miliard de lei şi o rată de rentabilitate de 29%, iar modificările legislative care vor permite creşterea preţului gazelor, vor influenţa pozitiv profitabilitatea societăţii.
  • Rezervele dovedite de gaze acoperă doar aproximativ 11 ani de producţie şi compania nu a demonstrat până acum capacitatea de a identifica şi exploata noi rezerve semnificative pentru a-şi păstra capacitatea de producţie pe termen lung.
  • Compania a fost implicată în scandaluri cu impact financiar, atât în vânzarea de gaz ieftin unor clienţi preferenţiali, cât şi acordarea de donaţii Statului Român, ceea ce a prejudiciat acţionarul minoritar.
  • Compania are peste 6000 de salariaţi, iar în conducerea executivă şi în consiliul de administraţie am fost surprins să găsesc mai multe persoane cu experienţă şi în mediul privat, nu numai în administraţie sau în cadrul societăţii.
  • Este foarte posibil să fie majorate redevenţele plătite de companie către stat, cu efect direct în diminuarea profitului.

Verdict: O companie naţională pentru exploatarea resurselor de gaze, aşa cum găsim în numeroase ţări din lume. Foarte profitabilă, dar dependentă de resursele ţării şi supusă riscului de implicare din sfera politică. O investiţie cu risc mic, dar cu viitor incert pe termen lung, odată cu epuizarea resurselor.

Continui cu o scurtă prezentare a metodei de derulare a ofertei publice:

Se continuă buna practică de la ofertele anterioare, cu alocarea unui pachet cu discount pentru public şi posibilitatea de a stabili preţul de către marii investitori. Ca şi diferenţă, având în vedere dimensiunea extrem de mare a acestei oferte, acţiunile sunt disponibile pentru străini sub forma unor certificate de depozit, care vor fi tranzacţionate pe bursa din Londra. O altă diferenţă este că preţul de listare va beneficia de o perioadă de stabilizare, respectiv, probabil nu va fi lăsat să scadă sub preţul final de listare.

Estimarea mea este că sunt premizele pentru a se finaliza cu succes această ofertă, prin prisma metodei de derulare şi a intervalului de preţ.

Discount-ul pentru populaţie: 5% în primele cinci zile, 3% în urmatoarele 3 zile – chiar dacă mai puţin decât în cazul Nuclearelectrica, suficient ca să tenteze pe multă lume pentru a beneficia de un profit rapid.

Ca şi în articolul anterior, voi prezenta un scurt ghid pentru a profita de discount-ul pentru populaţie:

Pasul 1: Se subscriu acţiuni în 25 sau 28 octombrie (au rămas doar două zile de discount maxim), nu mai mult de 320.000 lei, prin intermediarii autorizaţi (dacă nu cunoaşteţi unul, cel mai simplu este să întrebaţi la o sucursală BCR sau Raiffeisen).

Pasul 2: În perioada 1-8 noiembrie se stabileşte preţul final şi se returnează banii aferenţi supra-subscrierii, diferenţei de preţ şi discountului acordat.

Pasul 3: În jur de jumătatea lunii noiembrie va începe tranzacţionarea pe bursă şi puteţi vinde acţiunile în prima zi la preţul final sau chiar la preţ mai mare. În primele 30 de zile intermediarii vor derula  o operaţiune de stabilizare a preţului, care în termeni simpli înseamnă că nu va fi lăsat să scadă prea mult.

Riscurile paşilor de mai sus?

  • Avem riscul ca oferta să nu se încheie cu succes, dacă investitorii instituţionali nu subscriu destui bani la preţul minim din ofertă. În acest caz, vom primi banii înapoi, după ce au fost blocaţi aproximativ două săptămâni.
  • Avem riscul ca tranşa subscrierilor mici, de până la 320.000 lei să fie suprasubscrisă, adică să se plaseze ordine de cumpărare pentru mai multe acţiuni decât sunt disponibile pentru acestă tranşă. În acest caz, vom beneficia de discount doar pentru o parte din suma subscrisă, restul îi vom primi înapoi după ce vor fi blocaţi două săptămâni.

Vă sfătuiesc cu tărie să citiţi prospectul de ofertă înainte de a subscrie. Îl găsiţi aici.

Mai jos aveţi link-uri la alte articole informative privind oferta publică Romgaz.

1. Se pregăteşte isteria Romgaz – Cristian Dogaru comentează pe marginea ofertei atenţionând asupra riscurilor pe termen lung.

2. Preţul acţiunilor Romgaz va creşte – Analiza privind potenţialul de creştere a preţului prezentată de portalul Economica.net

3. Ce primeşti de 32 lei/acţiune – O analiză detaliată în România Liberă

4. Oferta Romgaz a început – Detalii despre ofertă de la Ziarul Financiar

5. Cum se fac subscrierile la oferta Romgaz – ghid de investitor pregătit tot de Ziarul Financiar

6. Producţia Romgaz va scădea de 5 ori – Încă o analiză marca Cristian Dogaru, publicată în România Liberă

7. Oferta Romgaz – o analiză publicată pe portalul 1asig, care merită citită

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (0)
  • Interesant (4)
  • Excelent (6)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php