Astăzi, 11 iulie 2011, începe oferta publică de vânzare a 9,84% din Petrom, de către statul român. O parte din acţiuni sunt adresate populaţiei, însă mare parte sunt pentru investitorii care acţionează prin intermediul unor companii specializate.
Subiectul este dezbătut în presă, dar prea puţin pe bloguri şi prea puţin din perspectiva populaţiei, care este aşteptată să subscrie 15% din acţiuni, adică până la 90 milioane euro.
Nu scriu acest mesaj ca să susţin oferta publică, sau ca să sfătuiesc pe cineva să investească şi nu voi spune ce intenţionez eu să fac – veţi citi asta la sfârşitul lunii în secţiunea Investiţii.
Însă întrebarea din titlu este o întrebare pertinentă, până la urma, acţiunile sunt pentru mici investitori persoane fizice, ca mine. Care sunt argumentele pentru a cumpăra?; Şi la ce preţ?
Înainte de toate să ne uităm la companie, este o companie de încredere, are un management bun şi un viitor?
- OMV Petrom este cea mai mare companie românească, cu cifră de afaceri de peste 4 miliarde de euro şi un profit record în 2010, de 500 de milioane de euro;
- Domeniul de activitate este domeniul petrolier şi al gazelor, iar din acest an, şi producţia de energie electrică;
- Principala sursă de profituri este extracţia petrolului având în vedere şi creşterea preţului acestuia, dar există potenţial de creştere a profiturilor din extracţia gazelor naturale (după liberalizarea pieţei) şi din producţia de energie electrică;
- Pachetul majoritar a fost privatizat în 2004 şi de atunci compania şi-a restructurat cu succes activităţile, limitând pierderile şi investind în modernizare.
Verdict: probabil cea mai solidă companie din România în care se poate investi.
Să continuăm prin a ne uita la reacţiile din presă referitoare la oferta publică. Acestea se împart în două categorii:
- reacţii politice: toate sunt negative, în sensul în care statul greşeşte prin aprobarea acestei oferte publice.
- Petrom valorează mult mai mult decât preţul de la bursă,
- Preţul maxim este o greşeală, este limitat artificial potenţialul de câştig al statului
- Străinii vor cumpăra o bucată din Petrom, pe nimic
- Statul va irosi banii pe care îi va încasa
- FMI a forţat statul să vândă ca să înrobească statul şi poporul român
- reacţiile economice: în principal se discută ştirea şi modalitatea tehnică de derulare a ofertei
- metoda preţului maxim anunţat este o premieră pe piaţa românească, iar anunţarea preţului minim pe parcursul ofertei pare a fi un artificiu pentru protejarea intereselor statului
- creşterea ratingului de ţară de către Fitch, va creşte interesul fondurilor străine pentru oferta publică
- anunţul făcut de OMV Petrom privind descoperirea unui zăcământ de gaze în Oltenia, este interpretat ca un artificiu al companiei de a-şi creşte valoarea
Din perspectiva populaţiei aceşte ştiri nu spun mare lucru, însă dacă citim substratul, aceasta este o ofertă în care merită a se investi, însă deoarece nu există un preţ fix, este neclar ce preţ ar trebui să fie scris pe ofertă.
Este pentru prima oară când o ofertă publică se derulează la fel ca pe marile burse din lume, se oferă un preţ maxim, va fi oferit un preţ minim pe parcursul ofertei şi în momentul în care s-au strâns destui bani, se închide oferta la cel mai bun preţ pentru vânzători, iar cei care au oferit un preţ mai mare, primesc o parte din bani înapoi. Cine doreşte neapărat acţiuni ar trebui să ofere preţul maxim şi va primi acţiuni cu siguranţă, dar ce reprezintă acest preţ maxim?
Acest preţ, 0,46 lei/acţiune este maximul atins de acţiunile OMVPetrom în ultimul an, respectiv un preţ atins într-un moment de euforie a burselor la începutul anului. Ulterior, preţurile acţiunilor au scăzut, iar preţul de astăzi, înaintea începerii ofertei este de 0,399. Dacă preţul maxim este cu 15% peste preţul de piaţă, practica de pe pieţele mature sugerează vânzarea de acţiuni în oferte publice secundare într-un interval între -10% şi 0% comparativ cu preţul pieţei, pentru că altfel nu există motivaţia acţionarilor de a subscrie. Deci, dacă ne gândim la un interval rezonabil de preţ, acesta ar trebui să fie 0,36-0,4 lei/acţiune.
O altă particularitate este tranşa destinată învestitorilor de retail. Această tranşă a fost definită prin natura acestor investitori, orice persoană care merge cu buletinul este acceptat în tranşa respectivă, orice societate comercială este considerat investitor instituţional. În trecut această defalcare se făcea prin valoarea subscrierii, de exemplu toate subscrierile sub 50,000 euro erau considerate a fi retail, iar cele mai mari, erau considerate a fi investitori instituţionali. Este posibil teoretic ca o persoană fizică să subscrie tot pachetul destinat micilor investitori, plătind o sumă de 70-90 milioane euro (în funcţie de preţul subscris).
Cel mai probabil însă este ca cererea pe tranşa investitorilor de retail va fi mult mai mică şi la preţuri mult mai mici decât pentru investitorii instituţionali. Însă aici vine posibilitatea statului de a stabili un preţ minim pe parcursul subscrierii. Acesta va fi stabilit în relaţie cu cererea de pe tranşa marilor investitori şi va limita posibilitatea de a profita de diferenţa de preţ dintre cele două tranşe.
Actualizare 20.07.2011: Preţul minim a fost stabilit la 0,3708 lei acţiune. Cei care au subscris la un preţ mai mic, pot merge la unitatea unde au subscris şi să actualizeze preţul, dar va trebui redusă coresponzător cantitatea de acţiuni subscrise.
În încheiere, vă pun la dispoziţie legături la alte două articole care dezbat preţul potrivit pentru oferta publică Petrom:
- Cristian Dogaru propune intervalul 0,28 – 0,34
- Money.ro propune intervalul 0,35 – 0,37
Cunosc doar cativa manageri din Petrom si am o parere buna despre fiecare personal, desi procesul de decizie mi se pare a fi destul de lent. Insa stiu ca s-a investit mult in training pentru management si stiu ca multi dintre managerii romani din Petrom vin dupa experiente din alte multinationale.
Am si eu 75 actiuni Petrom,cum pot sa le vand??????
Ar trebui sa cauti cel mai apropiat SSIF (broker) din orasul tau (cauta pe google SSIF +orasul tau). Insa actiunile fac cam 20 de lei cu totul, nu stiu daca vor dori brokerii respectivi sa faca hartogaraia necesara pentru 2 lei, sau cat iti vor cere ei comision.