În data de 9 septembrie începe ofertă publică de vânzare a 10% din Nuclearelectrica de către statul român. Marea majoritate a actiunilor sunt oferite direct către marii investitori instituţionali din România şi din străinătate, dar o parte din acţiuni vor fi vândute direct către populaţie.
Având în vedere popularitatea articolelor mele din trecut referitoare la ofertele publice Petrom şi Transelectrica, am decis să prezint această oportunitate într-un mod simplu şi concis încă de acum. Ca de obicei mă aştept să fie un subiect mult dezbătut în presă, dar fără să fie transmise informaţii care pot fi utile celor ce ar fi interesaţi să investească.
Cu atât mai mult cred că acest articol şi această listare se va bucura de un mare interes din partea populaţiei pentru că dobânzile bancare au scăzut foarte mult şi tot mai multe persoane îmi cer sfatul în particular privind oportunităţile de investiţii pe bursă, sau în domeniul imobiliar.
Pentru claritate menţionez că nu am nici un beneficiu din scrierea acestui articol. De asemenea, acest articol este o opinie personală şi nu trebuie considerat o recomandare de investiţii. În final, nu îmi asum nici o responsabilitate privind modul în care cititorii decid să îşi investească banii.
Ca să răspundem la întrebarea din titlu trebuie să reflectăm la argumentele pentru a cumpăra.
Înainte de toate ne vom uita la companie, este o companie de încredere, are un management bun şi un viitor?
- Compania operează cele două reactoare nucleare de la Cernavodă şi deţine o participaţie la compania care intenţionează să finalizeze încă două reactoare nucleare.
- Domeniul energetic este un domeniu de bază pentru ţară, costurile de producţie sunt printre cele mai mici, energia nucleară este considerată a fi viitorul în energie, uneori chiar mai mult decat energia regenerabilă, deoarece nu are nevoie de subvenţii, iar costurile de operare sunt relativ mici.
- Profitabilitatea companiei lasă mult de dorit, doar 1% randament in 2012, dar anumite modificări ale reglementărilor vor duce la un profit mai mare în 2013. Întrebarea este dacă profitul va fi sustenabil.
- Compania are peste 2000 de salariaţi, ceea ce nu este puţin, iar managementul este unul tipic pentru o companie de stat, fără nici o experienţă relevantă în domeniul privat.
- Reactoarele 3 si 4 sunt vise frumoase, realizabile poate în 15 ani, iar reactorul 5 nici nu mai este adus in discutie.
- Consumul de energie din Romania mai degraba scade decat creste, iar preturile sunt mult mai volatile decat in trecut datorita influentei energiei regenerabile.
Verdict: O companie ideal plasata intr-un domeniu foarte interesant, dar care nu are o profitabilitate şi un mangement satisfăcător. O investitie cu risc mic, dar cu randament incert.
Mai departe este util să analizăm metoda de derulare a ofertei publice:
Dupa ani de încercări şi multe eşecuri, consider că s-a găsit modalitatea cea mai bună de derulare a ofertelor publice pe piaţa românească. Aceasta este metoda separării pe tranşe de investitori cu stabilirea preţului de către investitorii instituţionali, în timp ce investitorii individuali primesc automat un discount. Nu vreau sa intru în tehnicalităţi ca să explic de ce cred că această metodă este mai buna decat celelalte, dar experienţele recente, în special oferta Transgaz, ne-au arătat că sistemul funcţionează şi are trei avantaje importante:
- Creşte gradul de certitudine privind încheierea cu succes a ofertei – aproape sigur se va evita fiasco-ul de la Petrom, unde oferta a fost bună, dar nu s-au strâns suficienţi bani pentru că preţul minim a fost prea mare.
- Populaţia are un puternic stimulent pentru a investi, prin discountul primit automat.
- Este o mare probabilitate de creştere a preţului la începerea tranzacţionării acţiunilor.
Un gând privind discountul pentru populaţie: S-a optat pentru un discount de 8% pentru populaţie în primele 3 zile şi 3% în următoarele 8 zile. Trei la sută este cam prea puţin, dar 8% este foarte mult. Gândiţi-vă că reprezintă dobânda la un depozit pe 2 ani de zile la ratele actuale şi se poate câştiga în mai puţin de o lună participând la ofertă.
Cum câştig până la 8% din investiţie profitând de discount-ul pentru populaţie?
Pasul 1: Se subscriu în perioada 9-11 septembrie acţiuni de absolut toţi banii pe care îi aveţi la dispoziţie, dar nu mai mult de 225.000 lei.
Pasul 2: În săptămâna 22-27 septembrie se stabileşte preţul final şi se returnează banii aferenţi supra-subscrierii, diferenţei de preţ şi discountului acordat.
Pasul 3: Probabil la începutul lunii octombrie va începe tranzacţionarea pe bursă şi puteţi vinde acţiunile în prima zi la preţul final sau chiar la preţ mai mare.
Evident, puteţi să nu vindeţi acţiunile în prima zi şi să rămâneţi un investitor în Nuclearelectrica beneficiind de dividende şi de dezvoltarea companiei.
Care sunt riscurile paşilor de mai sus?
- Avem riscul ca oferta să nu se încheie cu succes, dacă investitorii instituţionali nu subscriu destui bani la preţul minim din ofertă. În acest caz, vom primi banii înapoi, după ce au fost blocaţi aproximativ două săptămâni.
- Avem riscul ca tranşa subscrierilor mici, de până la 225.000 lei să fie suprasubscrisă, adică să se plaseze ordine de cumpărare pentru mai multe acţiuni decât sunt disponibile pentru acestă tranşă. În acest caz, vom beneficia de discount doar pentru o parte din suma subscrisă, restul îi vom primi înapoi după ce vor fi blocaţi două săptămâni.
- Avem riscul ca preţul de tranzacţionare iniţial să fie mai mic decât preţul final. În acest caz, putem obţine un profit mai mic, sau chiar putem ieşi în pierdere dacă preţul va fi foarte coborât.
Vă sfătuiesc cu tărie să citiţi prospectul de ofertă înainte de a subscrie. Îl găsiţi aici.
În următoarele zile voi menţiona link-uri la alte articole informative privind oferta public Nuclearelectrica şi voi face un sumar al opiniilor din presă.
1. Oferta Nuclearelectrica: cât de atractiv e preţul acţiunilor? – articol publicat pe blogul lui Cristian Dogaru
2. Oferta Nuclearelectrica: răspunsuri la cele mai importante întrebări. De unde pot fi cumpărate acţiunile şi cât costă – Ziarul Financiar
3. Succesul ofertei publice de vânzare a Nuclearelectrica este sigur. Dar nu şi strălucitor, spun analiştii – Economica.net
4. Unde puteţi deveni acţionari de azi – Ziarul Financiar
Pentru diversificarea portofoliului pot fi o investitie buna.