Într-o vreme era o tradiţie pentru mine să scriu articole despre cele mai importante listări la bursă din România. Am făcut asta pentru că sunt de părere că aceste informaţii sunt absolut necesare pentru o persoană care este interesată de finanţele personale.  De asemenea cred că aceste oferte publice sunt o excelentă oportunitate de diversificare pentru cei care au ecoonomii şi le privesc pe un orizont lung de timp. Nu în ultimul rând, ofertele publice sunt o ocazie bună şi de a obţine un randament bun într-un orizont foarte scurt.

*actualizat 29.04.2017

Menţionez că nu am nici un beneficiu din scrierea acestui articol. De asemenea, acest articol este o opinie personală şi nu trebuie considerat o recomandare de investiţii. În final, nu îmi asum nici o responsabilitate privind modul în care cititorii decid să îşi investească banii.

Rezultatele trecute nu sunt o garanţie pentru performanţa viitoare“, ar trebui deja să ştiţi această expresie folosită în mai toate documentele de prezentare financiara. În acelaşi timp însă rezultatele trecute ne arată ce oportunităţi au trecut pe lângă noi. Cea mai recentă ocazie de a investi a fost oferta publică secundară Petrom din octombrie 2016, un succes deplin atât pentru investitorii care au subscris în ofertă şi au vândut în prima zi pentru un randament dupa comisioane de 5%, dar şi pentru cei care au investit în ofertă şi au păstrat acţiunile. Creşterea acţiunilor de atunci până acum a fost de 59%.

Începem cu o scurtă discuţie referitoare la argumentele pentru a cumpăra acţiuni Digi Communications.

Atunci când se va publica prospectul de ofertă o să-l studiez pentru a vedea dacă Digi Communications, acţionarul principal RCS-RDS este o companie de încredere, are un management bun şi un viitor. Voi actualiza articolul când se va publica oferta, până atunci mă bazez pe anunţ şi pe informaţiile publice.

  • Compania a pornit ca o companie de TV prin cablu dar a evoluat extraordinar de bine pe măsură ce s-a maturizat şi s-a adaptat pieţei, astăzi fiind un mare furnizor de internet, telefonie mobilă şi fixă şi TV prin cablu şi satelit.
  • Compania are o poziţie semnificativă în România şi Ungaria şi studiază diverse oportunităţi de creştere, de exemplu furnizarea de electricitate.
  • Infrastructura de telecomunicaţii este un domeniu strategic pentru România.
  • Deşi RCS-RDS este cunoscută ca fiind una din companiile cu cele mai mari datorii din România (1,2 miliarde euro), este şi o companie care generează sute de milioane de euro de profit operaţional. Aici mai trebuie să ne uităm la cifre, dar mai ales la potenţialul de creştere.

Verdict: O companie puternică de telecomunicaţii, poziţionată bine pentru a creşte o dată cu progresul tehnologic. Profitabilă, dar dependentă împrumuturi imense investite în infrastructură şi supusă riscului de fluctuaţii ale ratei dobânzii. O investiţie cu risc mare, dar cu potenţial bun de creştere pe termen lung.

23.04.2017 – Vanzarea acţiunilor va avea loc probabil săptămâna viitoare, iar discountul pentru investitorii mici este speculat a fi până la 7%. (sursa).

29.04.2017 – S-a publicat deja prospectul si a început subscrierea la oferta publică. Discountul a fost într-adevăr de 7%, dar oferta cu atribuire garantată limitată pentru primii 2000 de investitori s-a epuizat în prima oră de la demararea ofertei. Se pare că unii au fost pregătiţi şi au subscris la prima oră pentru a câştiga 700-1000 de lei cu risc minim.

În continuare se poate subscrie până vinerea viitoare, 5 mai, pentru a beneficia de discount-ul teoretic de 7%, dar pare destul de probabil că oferta se va supra-subscrie şi atunci câştigul real din discount poate scădea până la 1,5% – 2%.

Mai jos adaug câteva idei interesante pe care le-am reţinut din citirea prospectului:

  • Digi nu va plăti dividende în anii următori, au în plan investiţii pentru creşterea companiei şi vor folosi tot profitul în acest scop;
  • Principalele investiţii vor fi în telefonia mobilă, atât în România cât mai ales în Ungaria unde îşi propun să devină unul din principalii furnizori în următorii ani;
  • Succesul ofertei este garantat de brokerii ofertei, dacă nu se găsesc suficienţi investitori, brokerii se angajează să cumpere toate acţiunile oferite;
  • Intervalul de preţ pare a fi între rezonabil şi mare dacă am compara cu cotaţiile la bursă ale altor competitori (Vodafone, Orange, Deutsche Telekom, Telekom Austria);
  • Compania are datorii foarte mari, dar totuşi în linie cu alte companii similare, iar dobanzile sunt suportabile.

PS: Ar trebui să studiez puţin psihologia, nu înţeleg de ce doi ani de zile cât timp am lucrat mai puţin, n-am mai postat aproape deloc, iar de când lucrez mult mai intens, de-abia am prins câteva zile libere de Sfintele Paşti şi simt nevoia să scriu un nou articol.

Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

3 Comments for this entry

css.php