Acesta este ultimul articol dintr-o serie axată mai mult pe investiţii, de săptămâna viitoare o să revin pe aspecte legate de alte zone ale finanţelor personale. Totuşi după ce am scris “De ce să investeşti în străinătate” şi “Cum să investeşti în străinătate” vreau să adaug detalii şi despre ultimul pas, deschiderea unui cont la brokerul ales, în cazul meu Interactive Brokers.

Având în vedere subiectul Cristian Sima dezbătut îndelung în mass-media în această perioadă, subliniez că dacă oricare dintre clienţii domnului Sima ar fi ales să investească printr-o companie ca şi Interactive Brokers, ar fi fost mult mai relaxaţi astăzi. Iar cazul Cristian Sima arată de ce ar trebui ca cineva care vrea să facă investiţii la bursă, ar trebui să le facă singur şi direct, nu prin intermediari, indiferent de anvergura aparentă a acestora.

Am hotărât să dedic un întreg articol deschiderii contului pentru că:

  1. este complicat
  2. este normal să fie complicat

În primul rând, totul este în limba engleză, dar asta n-ar trebui să fie o problemă. În al doilea rând, apar termeni financiari foarte specifici, când este ceva neclar, căutaţi definiţia termenilor respectivi.

Chiar de la primul pas, de deschidere a unui cont avem o listă de opţiuni şi o avertizare. Variantele sunt cont individual, cont pentru familie sau grup, cont pentru firma, plus un numar de 6 optiuni pentru fonduri de investitii, brokeri, consultanti autorizati. Voi descrie contul individual, este varianta pe care am ales-o eu, dar mai intai avertizarea:

Accounts are geared towards professional/active traders and investors; therefore we require the following from customers:
  • Good or extensive product knowledge for any product you wish to trade.
  • Prior execution of 100 or more trades (any product).
  • A minimum equity deposit in cash or stock of USD 10,000 (or USD equivalent) or USD 5,000 for IRA Account (or USD equivalent).

Urmatoarea opţiune este între Varianta Rapidă şi Varianta Pro. Deocamdată nu vorbim de costuri, dar varianta rapidă permite numai vânzarea şi cumpărarea de acţiuni într-o singură ţară în timp ce cealaltă este mult mai complexă. Având în vedere că dacă tot facem un efort, mai bine îl facem până la capăt, mergem pe Varianta Pro.

Primul pas este simplu, introducem date de identificare şi email, ajungem la o a doua întrebare privind tipul de cont, selectăm din nou un cont individual (multe opţiuni sunt pentru anumite conturi conform legislaţiei americane, nu ne vor permite să le deschidem din România, singura variantă teoretic posibilă este de a deschide contul în numele unei firme).

Mai departe suntem întrebaţi de moneda de bază, cea în care se vor prezenta majoritatea informaţiilor despre cont. Zlotul polonez şi forintul maghiar sunt în listă, dar nu şi leul, aşa că mergem pe euro.

Urmatoarea etapă este să se ceară toate datele de identificare, de la nume, la adresă, buletin, data naşterii, locul de muncă, sursele de venituri. Urmează să completaţi o declaraţie pentru fiscul american în care spuneţi că nu trebuie să plătiţi taxe la Unchiul Sam.

Trec peste ecranele unde răspundeţi la diverse întrebări şi ajungem la partea unde declaraţi care este averea dvs, venitul anual şi apoi ajungem la lista cu obiectivele de investiţii pe care le aveţi. Variantele sunt:

  • Conservarea capitalului
  • Venituri suplimentare (din dividende)
  • Creşterea valorii acţiunilor
  • Profituri din trading
  • Speculaţii financiare
  • Hedging

În funcţie de ce obiective bifaţi, formularul de deschdiere de cont se modifică. Dacă aţi bifat conservarea capitalului sau Venituri suplimentare din dividende, variantele profituri din trading şi speculaţii financiare nu sunt disponibile. Acestea au risc prea mare şi nu se pretează persoanelor care nu sunt pregătite să piardă bani.

Dacă obiectivul este conservarea capitalului, veţi avea permisiunea să tranzacţionaţi numai obligaţiuni şi va trebui să descrieţi ce experienţă aveţi în tranzacţionarea acestora (câte tranzacţii şi câţi ani de experienţă)

Dacă obiectivul este Venituri suplimentare, puteţi cere să tranzacţionaţi şi acţiuni şi trebuie descrisă experienţa relevantă.

La obiectivul creşterea valorii acţiunilor, primiţi permisiunea de a tranzacţiona în plus şi CFDuri şi contracte futures, dar acestea din urmă, numai dacă aveţi o avere de peste 50.000 euro cash şi venituri anuale de peste 40.000 euro.

Mai mult, se solicită o experienţă de minim 100 de tranzacţii cu acţiuni, obligaţiuni, contracte futures, precum şi o declaraţie că aveţi cunoştinţe bune sau foarte bune privind produsul respectiv. Pentru permisiunea de a tranzacţiona forex se cere un examen dacă aveţi mai puţin de doi ani experienţă în tranzacţiile respective.

Înainte de final, mai trebuie să transmiteţi din ce cont se va vărsa suma minimă pentru constituirea contului (10,000 de dolari teoretic deşi se acceptă şi sume puţin mai mici în practică).

Mai departe, trebuie scanat actul de identitate şi o factură de utilităţi ca şi dovadă a adresei. După ce toate aceste date sunt validate de un operator şi banii sunt vărsaţi în cont, puteţi începe operaţiunile, dar numai timp de o săptămână până când primiţi prin poştă un dispozitiv suplimentar de securitate.

Dacă nu aveţi în plan să vă deschideţi un cont la un broker internaţional, probabil nu este atât de interesant acest proces, dar ce vreau să subliniez este că intrarea într-un contract cu un broker serios, autorizat şi verificat în Statele Unite sau într-o ţară europeană, trebuie să fie similară cu ce am descris mai sus, dacă este prea simplu, probabil că partenerul respectiv nu este potrivit şi din asta derivă tot felul de necazuri mai târziu.

Şi pentru că mi s-a solicitat acest lucru, aici aveţi link către Interactive Brokers, iar dacă sunteţi hotărâţi să vă deschideţi cont şi consideraţi că acest articol a fost util, daţi-mi un mesaj la contact, ca să vă trimit o invitaţie cu referral.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (39)
  • Insuficient (17)
  • Interesant (50)
  • Excelent (39)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

css.php