Din când în când citesc în presă despre marota clasei de mijloc care fie nu există în România, fie a existat între 2000 şi 2008, dar a dispărut după aceea. Aş vrea să scriu câte ceva despre ce consider eu că este clasa de mijloc şi de ce vreau să adresez acest blog despre finanţe personale celor care sunt sau care doresc să aibă succes în clasa de mijloc sau mai sus.
Presa, economiştii, politicienii, toţi au o părere despre ce face sau ce ar trebui să facă această clasă mijlocie ca să sprijine economia, dezvoltarea ţării, cultura, mediul politic şi altele. Dar nu prea vorbesc despre cine ar trebui să fie în clasa de mijloc şi cum ar trebui ca cineva să ajungă acolo.
Un articol pe această temă din Business Magazin din 2011 a cules părerile diverselor persoane din lumea de business, unii manageri au spus că 20% din populaţie se încadrează în clasa de mijloc, alţii că aceia care îşi fac împrumuturi ipotecare sunt în clasa de mijloc, iar alţii că sunt persoanele cu salariul între 800 şi 1500 de euro care îşi fac minim o vacanţă în străinătate.
Şi mai interesant mi se pare un studiu recent făcut de IRES care a întrebat oamenii printre altele în ce clasă socială sunt. În 2007 – 63% au spus că sunt în clasa de mijloc. În 2012 procentul a crescut la 73%! Deci avem clasă de mijloc! Următoarea întrebare a fost la fel de relevantă:
“Ce aţi avut în vedere când aţi spus că sunteţi în clasa de mijloc?”
Jumătate, exact 50%, au spus că venitul lunar al familiei a fost principala metodă de clasificare. Alţi 18% au spus că bunurile din gospodărie îi încadrează în clasa de mijloc şi alţi 8% au spus că este averea, iar un total de 18% au spus că este ceva nemonetar, cum ar fi şcoala, funcţia sau ocupaţia.
Următoarea sursă la care am apelat a fost Wikipedia. Iniţial clasa de mijloc a fost cea care s-a format între ţărănime şi nobilime. Apoi, odată cu revoluţia industriala definiţia s-a rafinat pentru a cuprinde acea clasă care nu este inclusă în clasa superioară, a bogaţilor şi nici în clasa muncitoare. Este vorba de persoanele care folosesc în principal capitalul uman: profesiile liberale, managerii, înalţii funcţionari. Totuşi mi se pare o abordare destul de rigidă.
Ultima sursă pe care v-o recomand este The Economist care spune că 10% din populaţia planetei se încadrează în ceva ce se numeşte Global Middle Class, iar 49% reprezintă clasa mijlocie dar numai în ţările lor de origine. Modalitatea în care o persoană este încadrată în clasa de mijloc este compararea veniturilor cu nevoile de bază, atunci când aproximativ 2/3 din venituri satisfac nevoile de bază şi 1/3 sunt pentru nevoi discreţionare (de care am mai scris aici).
Ce aş vrea să adaug la toate cele de mai sus este o altă unitate de măsură care defineşte clasa de mijloc: abilitatea de a economisi. Dacă cuiva îi este imposibil să economisească, atunci nu consider că face parte din clasa de mijloc. Este la fel de adevărat că sunt persoane care au abilitatea să economisească şi care nu o fac riscând să ajungă în postura Cursei Hamsterului (traducerea sintagmei rat race) şi practic să regreseze în clasa sociala inferioară.
În acelaşi timp, câteva din caracteristicile clasei de mijloc sunt proprietatea asupra locuinţei, de multe ori cu creditul ipotecar ataşat, dar şi consumul semnificativ şi posibilitatea de a economisi doar prin structuri create special în acest scop (fonduri de pensii, programe de asigurări şi economisire). Pentru a progresa mai departe, trebuie să învăţăm mai mult despre gestionarea averii.
Sfatul cu privire la finanţele personale este:
Este important să fii în clasa de mijloc. Şi să rămâi. Sau să urci mai departe.
Ce este de învăţat din acest sfat:
Deşi fiecare dintre noi are o individualitate, acţiunile noastre se pot încadra în anumite tipare. Acestea nu numai că ne definesc din punct de vedere sociologic, dar putem să le cunoaştem şi să le urmărim pentru a ne atinge scopul.
1 Trackback or Pingback for this entry
Cine face parte din clasa mijlocie- — Saakra-ro…
” (..) Un studiu recent făcut de IRES a întrebat oamenii printre altele în ce clasă socială sunt. În 2007 – 63% au spus că sunt în clasa de mijloc. În 2012 procentul a crescut la 73%! Deci avem clasă de mijloc! “…