CEZ – TMK Hydroenergy

28 March 2011

CEZ, producătorul şi distribuitorul de energie cu sediul în Cehia a achiziţionat compania TMK Hydroenergy Power de la grupul TMK.

Sursa: Comunicat de presă CEZ

Data anunţului: 6 ianuarie 2011

Cumpărător: CEZ Romania SA

Target: TMK Hydroenergy Power SRL

Vânzător: TMK Group

Valoare tranzacţie: 19.800.000 euro

Pachet vândut: 100%

Consultanţii cumpărătorului: juridic: Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii şi Weil Gotshal

Consultanţii vânzătorului: n/a

Valoarea companiei Enterprise Value: 19.800.000 euro

Despre tranzacţie:

CEZ se dovedeste compania din domeniul energetic cu cea mai mare activitate în România, fiind la a cincea tranzacţie din ultimii 4 ani. După ce a făcut cea mai mare investiţie din România în domeniul eolian în 2008, a cumpărat pachetele acţionarilor minoritari în CEZ Distribuţie în 2009 şi cele din CEZ servicii în 2010, iată că şi-a vândut pariticipaţia în EnergoNuclear şi două zile mai târziu a investit în hidrocentrale. Cele 4 hidrocentrale au o putere instalată totală de 18 MW iar CEZ a subliniat că fiecare dintre ele are sub 10MW, ceea ce înseamnă că au fost achiziţionate pentru a intra în programul de susţinere al investiţiilor regenerabile în centrale de capacitate mică. CEZ ar putea primi certificate verzi după finalizarea investiţiilor în aceste centrale şi şi-ar creşte cota de piaţă în acest domeniu unde este astăzi jucătorul dominant datorită parcului eolian de la Fântânele. În acelaşi timp energia generată de hidrocentrale poate fi corelată cu cea obţinută la Fântânele pentru a compensa variaţiile de producţie şi a obţine preţuri mai bune la vânzarea de energie.

TMK probabil investise oportunist în centralele respective, care sunt situate în apropierea combinatului metalurgic din Reşiţa, cu scopul de a-şi asigura energia necesară. Totuşi, nefiind o companie din domeniul energetic a preferat să vândă unui operator important care avea un interes strategic în activele respective.

Este foarte posibil ca CEZ să continue cu alte achiziţii similare, deoarece există mai multe mini hidrocentrale în posesia unor mici operatori privaţi, iar necesarul de echilibrare a producţiei de energie a CEZ va creşte pe măsură ce parcul eolian de la Fântânele-Cogealac va fi finalizat.

Update 14.06.2011 – CEZ a anunţat valoarea tranzacţiei la 19.800.000 euro, cu aproape 40% mai puţin decât în estimările iniţiale.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (0)
  • Insuficient (1)
  • Interesant (0)
  • Excelent (0)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php