Revenind treptat de la investiţii la obligaţiuni şi de la obligaţiuni la depozite, aş vrea să scriu astăzi despre câteva idei de bănci unde vă puteţi depune banii cu cea mai bună dobândă. Evident, vorbind de finanţe personale, trebuie să luăm în calcul şi câteva eforturi necesare pentru a obţine cele mai bune dobânzi la banii economisiţi, precum şi costurile aferente plimbării banilor dintr-un cont în altul.

Pornesc cu o scurtă introducere privind securitatea banilor din bănci şi sper că nu sunt printre cititori persoane care încă îşi fac griji serioase că banii depuşi într-o bancă cu dobândă mare vor fi pierduţi pentru că banca va da faliment. Nu spun că acest scenariu este exclus, doar că riscurile sunt mult mai mici decât consideră pesimiştii şi chiar decât consideră cei ce se cred realişti.

Ca să intrăm în subiect, în contextul scăderii dobânzilor, am căutat bănci care să ofere dobânzi de peste 7% anual la lei pentru că în ultimele luni orice depozit îmi expiră este reînnoit la o dobândă sub acest nivel. Trebuie spus că din punctul de vedere al băncilor, această dobândă este mare, deci dacă reuşim să găsim vreo ofertă, este numai cu titlu promoţional. Dar la cele 40 de bănci din România întotdeauna găsim o promoţie.

Am folosit conso.ro pentru a căuta dobânzi, dar nici măcar pe acest site să nu vă gândiţi că vă va fi uşor, trebuie comparate toate tipurile de dobânzi pentru a le găsi pe cele mai bune:

 1. Depozit 111 zile la OTP Bank – 7,10% dobândă anuală
 2. Depozit Alpha Tax Protect 16 săptămâni la Alpha Bank  – 7,03% dobândă anuală

Dar conso.ro nu ia în considerare altfel de promoţii. Exemplul pe care vreau să vi-l dau este Millenium Bank, care are o promoţie aniversară care oferă la un depozit pe o perioadă de 5 luni, pe lângă dobânda de 6%, un bonus de 3% (exprimat tot ca şi dobândă anuală), dar îl oferă ca şi premiu, deci nici măcar nu este impozabil. Deci avem dobândă echivalentă de 9,57% anual la un depozit de 5 luni. Este adevărat că trebuie să vă deschideţi un cont de salariu la Millenium Bank, dar este dreptul vostru să cereţi virarea salariului în orice cont, eventual cu suportarea unor costuri de transfer bancar.

Toate cele trei oportunităţi sunt interesante, dar nu uitaţi să calculaţi dacă merită efortul şi care sunt costurile suplimentare.

Majoritatea băncilor oferă retragerea banilor cu comision zero la scadenţa depozitului, deci ar trebui să profitaţi de scadenţa unui depozit pentru a-l desfiinţa şi a duce banii în altă bancă. În situaţia în care nu se oferă retragerea cu comision zero, ar trebui să luaţi în calcul costul a două transferuri bancare pentru a plimba banii dintr-o bancă în alta şi înapoi. Luând în considerare costurile uneia dintre băncile cu cele mai mari comisioane şi costurile de menţinere a încă unui cont curent, costă maxim 62 de lei plus 5 lei pe lună să duci banii într-o bancă în alta şi apoi să-i întorci.

Putem presupune că dacă plimbăm banii între bănci, vrem să câştigăm măcar 100 de lei din această operaţiune, deci trebuie rezolvată ecuaţia care ne dă suma minimă necesară pentru ca operaţiunea să aibă sens. Pentru cele două dobânzi de peste 7%, dacă plecaţi de la una din băncile mari, care au dobândă de maxim 5% anual la depozite, mutarea este avantajoasă doar dacă transferaţi minim 35.000 de lei (câştigaţi peste 100 lei). Dacă însă aveţi deja banii la o bancă de vă oferă 6% dobândă, nu rentează să vă mutaţi decât dacă transferaţi peste 65.000 de lei.

Însă oferta de la Millenium Bank este chiar foarte tentantă, are sens să vă mutaţi de la dobândă de 5%, la oferta lor promoţională pentru sume de 15.000 lei şi peste, iar de la dobândă de 6%, are sens să vă mutaţi de la sume de peste 20.000 lei. Întotdeauna verificaţi comisioanele operaţiunii înainte să faceţi transferul, dar de data aceasta veţi vedea că nu sunt costuri ascunse, pur şi simplu este o ofertă foarte bună valabilă până la sfârşitul acestui an.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Dacă aveţi sume mai mari în depozite, căutaţi totdeauna cea mai bună dobândă pentru economiile voastre.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Ca şi în cazul cardurilor de credit, băncile uneori dau un avantaj real clienţilor care răspund la ofertele promoţionale. Cât timp vă faceţi calculele necesare, n-aveţi de ce să ezitaţi să profitaţi de aceste oferte.

Ce părere ai despre articol?
 • Inutil (0)
 • Insuficient (3)
 • Interesant (6)
 • Excelent (8)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

 • Mihai says:

  Dar credeti ca e o idee buna sa va depuneti banii la o banca ce ar putea da faliment in curand?
  Bancile cu o pozitie financiara solida nu prea ofera dobanzi mari iar in fondul de garantare a depozitelor, fiind o create a statului roman, nu prea am incredere.

 • Florin says:

  Salut Mihai, n-am apucat sa-ti public comentariul mai devreme, sunt foarte prins cu treaba, motiv pentru care sunt in intarziere si cu scrisul pe blog.

  Nu sunt de acord cu sintagma “ar putea da faliment in curand”. Nu exista nici un motiv plauzibil pentru care am putea sa anticipam falimentul apropiat al uneia din bancile care ofera dobanzi mari. Pana una alta, au o rata de capitalizare mai mare decat bancile din occident si asta dupa 4 ani de criza financiara.

  Poate vei spune ca aceste banci lucreaza in pierdere si prin urmare mai devreme sau mai tarziu ii asteapta falimentul. Dar iti atrag atentia ca si BCRul, cea mai mare banca din Romania lucreaza in pierdere de vreun an si jumatate si asta nu inseamna ca au vreo problema de soliditate financiara. Cam asta este businessul bancilor, in vremuri grele mai si pierd bani, nu castiga intotdeauna.

css.php