Am primit o întrebare referitoare la Bitcoin, moneda digitală, care funcţionează în cadrul unui sistem descentralizat, respectiv, nu există o bancă centrală sau un stat care să emită monedă după bunul plac.
Am citit despre Bitcoin prima oară acum 2 ani, când era o mică invenţie care promitea să revoluţioneze lumea în urma crizei financiare, dar căreia nu i-am dat mari şanse de supravieţuire.
Conceptul este că în lumea de astăzi, nu poţi avea încredere în monedă pentru că statul poate tipări mai multă şi astfel valoarea sa intrinsecă va scădea. O soluţie este aurul, care reprezintă ceva tangibil, cu valoare asociată şi uşor de transportat. Totuşi aurul (despre care am vorbit aici) este greu divizibil, păstrarea lui în siguranţă de obicei costă, şi este greu de folosit ca mijloc de plată. Dar Bitcoin, apărut în 2009, promite avantaje faţă de aur, în noua economie digitală, după cum urmează:
- Este uşor de transportat, printr-un portofel electronic situat fie pe calculator, fie pe telefon sau alt computer personal;
- Este divizibil până la 8 zecimale;
- Nu costă nimic să-l păstrezi, iar siguranţa este dată de o tehnologie de criptare zisă de nivel militar;
- Nu există taxe de transfer, iar transferul se face imediat dintr-un colţ al Pământului, în altul;
Evident principalele dezavantaje sunt:
- Moneda nu este tangibilă şi poate fi pierdută (de exemplu dacă portofelul electronic este pe un singur calculator care este distrus);
- Nu există destulă încredere în Bitcoin şi este prea puţin folosit în tranzacţii comerciale;
- Valoarea este extrem de volatilă, variaţia aurului fiind mic copil pe lângă creşterea şi scăderea valorii Bitcoin, mai jos, două grafice în care apare cum variază valoarea Bitcoin în funcţie de cât de mult se vorbeşte despre această monedă digitală (click pentru mărire):
Este evident că preţul este extrem de puternic influenţat de cât de mult se vorbeşte despre această monedă, fiind în acest moment mai degrabă o investiţie speculativă, decât un mijloc de plată. Dacă la prima tranzacţie înregistrată de Mt. Gox în 2010, un Bitcoin valora 0,05 $, astăzi preţul este de 141 $. Când primul val de ştiri despre Bitcoin a apărut în 2011, culminând cu publicarea unui articol bine argumentat despre Bitcoin în iunie 2011, pe site-ul de ştiri în domeniul tehnologiei ZDNet , preţul a crescut de la 0,74 $ la 29,58 $ în două luni. Cinci luni mai târziu însă îşi pierduse 90% din valoare.
În anul 2012, pe baza apariţiei constante de ştiri, preţul creşte de la 3 $ la 12 $, iar în decembrie, un articol publicat în ziarul britanic The Guardian, dă aripi din nou monedei care în două luni ajunge la 30 $ şi continuă să crească necontenit până la 141 $ astăzi, beneficiind inclusiv de un articol în Financial Times.
Pentru mine toate acestea înseamnă un singur lucru: investiţie foarte speculativă, puţin acceptată, cu risc mare de pierderi, nu aş pune nici 1% din banii economisiţi într-o astfel de schemă care mare mai degrabă similară cu o pompă bursieră (de care am scris aici).
Şi totuşi scriu acest articol pe de o parte pentru informare, iar pe cealaltă parte pentru că am citit acest articol pe Bloomberg (de observat cum au evoluat ştirile de la un furnizor de știri din tehnologie, la un furnizor de știri de investiții de prim rang). Articolul susține nici mai mult, nici mai puţin că Bitcoin subminează instituția statului modern. Iată cum:
- Imposibilitatea taxării – tehnologia de criptare face imposibilă identificarea veniturilor și cheltuielilor în Bitcoin pentru orice stat. Evaziunea fiscală prin folosirea Bitcoin este mult mai facilă și imposibil de dovedit;
- Imposibilitatea identificării transferurilor de bani în scopuri criminale – de la traficul de droguri și de persoane, la susținerea terorismului, Bitcoin este mediul ideal pentru așa ceva;
- Imposibilitatea implementării politicilor macroeconomice care, cel puțin în teorie, ar trebui să ajute dezvoltarea economică a fiecărei țări. Nu se va şti câţi bani sunt în economia Bitcoin şi cum se transferă aceştia.
Sfatul cu privire la finanţele personale este:
Chiar dacă auziţi o poveste frumoasă, Bitcoin nu este în prezent o opţiune care ar trebui luată în considerare pentru gestionarea finanţelor personale, riscurile sunt mult prea mari.
Ce este de învăţat din acest sfat:
Pentru a evita greşeli care vor fi regretate mai târziu, este mai bine să fim precauţi din timp, când ceva pare să promită că va schimba lumea aşa cum o cunoaştem, din perspectiva finanţelor personale, mai bine spunem pas. Evident, nu mă pronunţ din perspectiva antreprenorului care vrea să devină noul Steve Jobs.
Pentru documentare suplimentară, găsiţi un link pro-Bitcoin interesant pe Bitcoin wiki.
Actualizare 14 aprilie: Faima monedei a continuat să crească ajungând într-un articol în Economist şi chiar în Ziarul Financiar (într-o variantă care m-a făcut să ridic sprâncenele). Tot în decursul acestei săptămâni, cursul a crescut până la 250 de dolari şi apoi a scăzut înapoi la 150.