Deşi am scris că voi aborda alte subiecte decât bursa în mesajele mele viitoare, scriu acest scurt articol pentru a răspunde public unei întrebări care mi-a fost adresată de o cunoştinţă, dar şi pentru a pune puţin în perspectivă discuţiile despre investiţii şi riscurile aferente cauzate de cazul Cristian Sima.
Am avut o discuţie cu Dragoş (nu este numele lui real) cu câteva săptămâni în urmă despre ocupaţia mea de zi cu zi – consultanţă M&A. El credea că sunt un fel de consultant privind investiţiile pe bursă. I-am explicat că nu este vorba de asta, dar totuşi sunt familiar cu investiţiile pe bursă, având propriul meu portofoliu de mai bine de şase ani. Atunci m-a întrebat cam câţi bani se pot câştiga pe bursă şi dacă să cumpere acţiuni Fondul Proprietatea, cum i-a spus un prieten.
O să fac o pauză ca să vă spun cam ce impresie am despre Dragoş, este o persoană tânără, sub 35 de ani, lucrează în vânzări, nu este căsătorit, are mai multe proprietăţi pe care le închiriază şi a reuşit în ultimii ani să pună de-o parte nişte zeci de mii de euro şi câştigă în fiecare lună mai mult decât cheltuieşte în mod obişnuit. După cum se vede, este în căutare de noi oportunităţi de investiţii.
I-am răspuns direct la întrebare folosind experienţa mea, pe bursă se câştigă în medie 10% pe an, mai mult în anii buni, dar după ce se acoperă pierderile în anii mai puţini buni. Am continuat să-i spun câte ceva despre Fondul Proprietatea, despre alte companii româneşti ale căror acţiuni merită cumpărate, dar am observat că l-am pierdut după ce am pronunţat cifra respectivă.
Probabil se aştepta să poată câştiga mai mult, probabil a obţinut randamente mai bune din unele proprietăţi pe care le-a cumpărat şi le-a vândut în vremurile bune şi aştepta randamente mai mari de la o investiţie într-un domeniu ne-familiar, sau poate era dezamăgit că n-am spus o cifră la fel de mare ca cea a prietenului care l-a sfătuit să investească în Fondul Proprietatea.
Ceea ce n-am reuşit să-i transmit este că bursa poate să aducă câştiguri de 10% pe an pe termen mediu şi lung şi prin puterea dobânzii compuse rezultatele sunt extraordinare, dacă îşi menţine o politică conservatoare de investiţii.
Cine aruncă cifre de 20% pe an, sau 30%, sau mai mult, ia nişte riscuri care, atunci când se materializează, pot duce la pierderea întregii sume investite.
Vrei sa spui ca e ca si cand ai pune banii la banca, cu dobanda de 10% pe an, dar ca trebuie sa-i lasi macar vreo 10 ani? Pai cred si eu ca a disparut Dragos. Daca dupa cei zece ani scadem inflatia si impozitul vom observa ca ne-am chinuit cam degeaba. Asta daca discutam despre bursa romaneasca.
Cifra asta de 10% castig mediu anual (inainte de inflatie si taxe, adica brut) este valabila pentru bursa din SUA, dar pentru perioade de timp mult mai lungi de 10 ani, undeva peste 50.
Inflatia din Romania nu mai este asa de mare de ceva timp si oricum si daca pui banii la banca ai aceeasi problema.
Altfel sunt foarte multumit cu 10% anualizat pe bursa din SUA, chiar si daca trebuie sa astept 50 de ani, pentru că asta este echivalent cu a avea de 100 de ori suma investită.
Am facut anul asta 15% pe BVB, castig marcat, acum sunt pe cash. Asta in conditiile in care nu am avut timp sa ma ocup de cont, nu am facut mai mult de 4-5 tranzactii tot anul si nu am prins cresterea de la inceptul anului. A iesit bine si ar fi iesit si mai bine daca ma ocupam de cont.
Pe de alta parte studiez si practic investitiile bursiere ca hobby de vreo 5 ani, am citit o gramada de carti si pe masura ce avansez incepe tot mai clar sa mi se contureze impresia ca pe termen lung e o investitie aleatoare care tine mai mult de noroc decat de indemanarea si experienta investitorului. Am inceput sa nu mai recomand prietenilor investitiile la bursa. Desi sunt un fan al lui Gann/Murrey, al analizei tehnice si al risk managementului carti in genul Boggleheads Guide to Investing sau Black Swan incep sa imi dea de gandit.
In momentul de fata am lasat-o mai moale cu bursa si cred ca businessul propriu e mai ok ca investitie principala. Acolo am sanse mult mai mari sa pot lua decizii informate si experienta este in mod clar un avantaj competitional.
Recomandati investitii pentru dividende?
Am doua raspunsuri in functie de sensul intrebarii.
1. Daca sunteti interesata de investitii in companii care platesc un dividend mare in fiecare an, da este o idee buna, atat timp cat sunt companii solide, in mod normal aveti o rentabilitate a dividendelor, plus ceva sanse de apreciere a valorii actiunilor
2. Daca sunteti interesata de achizitia de actiuni romanesti in aceasta perioada pentru a beneficia de dividende in aprilie, da, este o idee destul de buna, dar atentie cand faceti aceasta achizitie, este probabil ca actiunile sa creasca un timp, apoi cand se publica rezultatele si propunerea de dividend, pot varia destul de mult, iar vanzarea trebuie facuta fie cu cateva zile inainte de data de dividend si astfel practic nu alergati dupa divident, sau imediat dupa data respectiva. Daca le tineti mai mult timp riscati sa fiti influentati si de alti factori (pozitivi sau negativi).
Nu am experienta, dar mai mult de atat nu curaj sa ma aventurez. As prefera un portofoliu de actiuni pe termen lung, care au si dividende, dar care au si posibilitatea sa creasca rezonabil in timp.Diferitele ssif-uri, au comisioane pe tranzactii, altele au comisioane lunare. Ma gandeam sa aleg Intercapital.
Ca si portofoliu, as prefera Sif3, si cateva companii de stat.