Cât costă banii?

24 June 2011

Ce întrebare ciudată! Dacă ne gândim puţin, sunt două răspunsuri:

  • primul răspuns este că banii costă muncă şi timp, pentru că pot fi obţinuţi în schimbul acestora;
  • Al doilea răspuns este că dobânda reprezintă costul pentru care se poate împrumuta o sumă de bani.

Ambele răspunsuri se referă la sfera finanţelor personale şi explică două moduri de a câştiga bani, prin muncă sau prin folosirea capitalului pentru investiţii. Spun asta, simplificând toată teoria economică, pentru că s-au scris nenumărate cărţi despre factorii de producţie şi interpretarea lor în doctrinele economice.

Dacă putem exprima costul banilor în muncă, înseamnă că ştim valoarea acestora, dar  această “valoare” este specifică unei persoane, se întâmplă de multe ori ca oameni diferiţi să preţuiască diferit banii şi efortul pe care merită să îl depună pentru o sumă anume sau un produs pe care îl cumpără cu suma respectivă.

Aceasta este o diferenţă de valoare care apare la orice achiziţie pe care o facem. Frecvent, vânzătorii acceptă un preţ mai mic, dacă cerem o reducere sau dacă folosim o ofertă specială. Pe cât este posibil, trebuie să căutăm situaţii unde această valoare a banilor se poate maximiza. Asta înseamnă negociere, înseamnă oferte, înseamnă discounturi, înseamnă comparaţii.

Modul şi nivelul la care negociază fiecare dintre noi, diferă în funcţie de cultura în care am crescut, de abilităţile de comunicare ale fiecăruia şi de experienţele prin care trecem în viaţă. În perioada de criză, am învăţat să negociez mai mult, să compar mai mult şi să caut reduceri mai des decât o făceam înainte. Şi sunt foarte satisfăcut de rezultate.

Câteva dintre produsele şi serviciile la care am reuşit să obţin preţuri mai bune: autoturismul (-20%), Kindle (-15%), mobilă (-33%), aer conditionat (-5%), apartament (-50% în 2010 faţă de preţurile din 2008), vacanţe (minim -20% la fiecare vacanţă), un cadou special pentru soţia mea (-67%).

Acestea sunt produse scumpe, dar suma economisită poate fi îmbunătăţită cu reducerile de zi cu zi: rediscutarea anuală a abonamentului la telefonul mobil, cardurile de fidelitate, alegerea unei bănci cu comisioane minime, urmărirea ofertelor la diferite produse şi servicii care ne sunt necesare…

Mai mult, la produsele de lux, reducerile sunt de obicei mai mari, mai ales pentru clienţi fideli şi pentru achiziţii de mare valoare (vezi cadoul la care m-am referit mai sus).

Deşi în bazarele din Turcia, obosesc în două minute să negociez fiecare liră, am observat că în România, un efort minim poate aduce beneficii, iar când este vorba de sume mari, chiar merită să faci maxim de efort.

N-aş vrea să spun că este uşor să obţii preţuri mai bune la orice produs, probabil la două din trei negocieri nu reuşeşti să obţii nimic, sau la produsul pe care îl vrei nu există promoţii niciodată, se întâmplă dar nu trebuie să renunţăm.

Este şi o limită aici, cea legală, multe lucruri pot deveni mai ieftine prin înşelăciune, evaziune fiscală, furt etc, aici este o limită peste care nu trebuie să trecem, mai ales că sunt alternative care funcţionează.

Sfatul legat de finanţe personale este:

Pentru orice produs sau serviciu pe care îl doriţi, încercaţi să îl obţineţi mai ieftin decât preţul afişat.

Ce este de învăţat din acest sfat

Pentru orice produs sau serviciu pe care îl vreţi şi pe care trebuie să plătiţi bani, gândiţi-vă “Cum pot să îl iau mai ieftin?“, aşteptaţi şi căutaţi oferte şi perioade de reduceri (pentru haine şi pantofi perioadele iulie-august şi ianuarie-februarie sunt perioade de reduceri în fiecare an), rezervaţi vacanţe prin early booking, cereţi oferte de la mai mulţi furnizori, cereţi discount de la vânzători şi nu dezamăgiţi dacă nu aveţi succes de la început. Funcţionează până la urmă pentru oricine.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (1)
  • Insuficient (1)
  • Interesant (2)
  • Excelent (2)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php