Căsătorie din interes

04 February 2013

1326034_97406128Este un titlu pretenţios ales special deşi subiectul rămâne cel al finanţelor personale. Ce vreau să argumentez astăzi este: căsătoria este în avantajul financiar al ambilor parteneri. Vorbim despre cazuri generale, nu de tânără frumoasă care caută bărbat bogat.

M-am hotărât să scriu acest articol după ce am citit acum două săptămâni un studiu care arăta că persoanele căsătorite sunt mai bogate decât cele care nu fac acest pas. Articolul care mi-a suscitat interesul iniţial a fost publicat de Economist şi se referă în principal la declinul căsătoriilor şi la faptul că există o diferenţiere a procentului de căsătorii în funcţie de educaţie şi rasă.

Totuşi menţionează trecător că persoanele necăsătorite sunt mai sărace şi tind să crească copii care ajung la rândul lor săraci. Studiind mai departe am găsit un alt text tot în Economist în 2011 care aduce în discuţie acelaşi subiect, numărul căsătoriilor scade, deşi este evident că bunăstare materială este mai mare pentru persoanele căsătorite, comparativ cu cele singure.

Şi apoi am găsit că există o întreagă disciplină în cadrul economiei care se ocupă cu Economia Familiei. Însă am găsit cea mai completă explicaţie despre motivele pentru care căsătoria este justificată economic, în cartea Price Theory – An Intermediate Text scrisă de David D. Friedman, nimeni altul decât fiul lui Milton Friedman, laureat al premiului Nobel şi fondator al Şcolii de la Chicago. Iată aici câteva dintre caracterisiticile căsătoriei privite dintr-o perspectivă economică:

 1. Căsătoria poate fi privită ca un contract în care cei doi soţi împart veniturile, locuinţa, abilităţile productive şi bineînţeles favorurile sexuale, într-un mod în care ambii profită.
 2. Din această perspectivă apar multe avantaje de productivitate, de exemplu:
  1. e mai uşor să găteşti o masă pentru doi, decât două pentru o persoană,
  2. într-o locuinţă pot sta două persoane la aproape acelaşi cost ca şi o persoană,
  3. la fel se pot împărţi costurile la folosirea în comun a altor diverse bunuri, de la pat, la televizor şi la autoturism,
  4. se împart şi diverse cheltuieli, de la cheltuieli gospodăreşti, la excursii şi până la cele privind creşterea copilului.
 3. Se aplică diviziunea muncii, probabil că soţia se va pricepe mai bine la gătit faţă de soţ, iar acesta ar putea să se descurce mai bine la meşterit prin casă.
  1. În familie există un avantaj chiar în comparaţie cu un prestator de servicii, pentru că se elimină costurile intermediare şi timpul necesar pentru a negocia şi efectua serviciul respectiv, mai ales dacă este unul minor.
  2. Al doilea avantaj este supra-specializarea, de exemplu, oricât de bun este un bucătar de la restaurant, el nu are cum să ştie exact gusturile mele şi ale soţiei, în timp ce în cadrul familiei acestea deja sunt cunoscute.
 4. Un aspect important al căsătoriei este că e un contract pe termen lung, iar motivul economic este acela că se formează un aşa numit monopol bilateral între cei doi soţi. În cuvinte simple, fiecare a petrecut un timp pentru a se adapta la preferinţele celuilalt şi a i se accepta preferinţele sale până a ajuns la o normalitate. Este foarte greu să renunţi la toate beneficiile normalităţii şi să pierzi poate o parte din prieteni, locuinţa sau alte bunuri comune, contactul cu copilul sau copii, aşa că este un stimulent puternic să rămâi căsătorit.
 5. Totuşi în monopolul bilateral apare o mare putere de negociere a fiecărui soţ, respectiv fiecare poate fi tentat să profite de faptul că celălalt nu va renunţa la relaţie, pentru a-şi impune punctul de vedere şi asta uneori duce tocmai la divorţ.
 6. Căsătoriile din dragoste au şi ele un efect economic benefic pentru că ajută în procesul de negociere discutat la punctul anterior. Soţul care îşi iubeşte soţia va fi mai puţin tentat să exercite toată puterea de negociere reală pentru că în asta va duce la supărarea soţiei şi prin urmare propria lui nefericire. Astfel căsătoria lor va dura mai mult şi va beneficia mai mult de avantaje.

Primele trei aspecte sunt cele care duc la cheltuieli mai mici ale unei persoane căsătorite faţă de o persoană singură şi prin urmare la economii mai mari şi o acumulare de avere. De multe ori economiile sunt atât de mari încât chiar şi apariţia unui copil, sau a mai multora în familie, păstrează capacitatea mai mare de a economisi a două persoane căsătorite faţă de două persoane singure.

Celelalte trei aspecte se ocupă de durata căsătoriei şi indirect de perioada în care această diferenţă de capacitate de economisire se păstrează odată cu trecerea timpului.

Există însă şi aspecte care duc la creşterea veniturilor în familie, fie pentru că soţii îşi împart între ei activităţile casnice şi au mai mult timp pentru muncă, fie pentru că în multe domenii există o preferinţă de a angaja persoane căsătorite şi asta duce la creşterea salariului acestora.

Vă recomand şi un alt articol în engleză care caută şi găseşte explicaţii punctuale pentru faptul că persoanele căsătorite sunt mai avute: Get Married, Get Wealthy?. De asemenea, pentru nişte cifre absolute privind această diferenţă am găsit o referinţă la un studiu despe impactul căsătoriei asupra averii.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Căsătoria rentează financiar pentru ambii parteneri.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Căutarea partenerului/partenerei perfect(e) are un preţ, probabil n-ar trebui să vă aruncaţi înainte cu ochii închişi dar vă costă să amânaţi. O altă concluzie oarecum interesantă este că e avantajos ca partenerii să aibă ocupaţii diferite, astfel îşi maximizează beneficiile căsătoriei. În ultimul rând, căsătoriile din dragoste au şanse cel puţin egale cu cele din interes, dar o probabilitate mai mare să reziste pe termen lung.

Ce părere ai despre articol?
 • Inutil (1)
 • Insuficient (1)
 • Interesant (13)
 • Excelent (7)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Trackbacks / Pingbacks for this entry

css.php