Cardul Lyoness

11 June 2012

Cu câteva luni în urmă făceam plata cumpărăturilor la kika şi am văzut un anunţ care anunţa o reducere suplimentară de 4% pentru posesorii de carduri Lyoness. Am întrebat casiera despre ce este vorba şi mi-a spus ca este un card de reduceri. Apoi am mai văzut ocazional magazine care afişau sigla Lyoness şi am făcut o căutare pe net despre sistem.

La prima vedere părea un sistem în care te înscrii pentru a primii reduceri suplimentare în diverse magazine. Sistemul este originar din Austria, de aceea este acceptat în principal de firmele mari austriece şi germane (kika, OMV, Leiner, Lidl), dar s-a extins destul în România, aşa că este acceptat şi la companii gen Vodafone, Praktiker, Profi, Rompetrol, Carrefour (oups, s-au retras) şi mai departe pâna la vreo 2000 de comercianţi.

Fiind oarecum sătul de carduri de discount care nu-ţi oferă mare lucru, n-am studiat mai departe deşi mi-a plăcut ideea unui card de discounturi care să-ţi ofere discounturi peste tot şi nu numai la un singur lanţ de magazine. Mi-a mai plăcut şi cifra care mi-a rămas în minte – 4%, suficient de mult încât să conteze pe termen lung.

Ceva mai târziu am primit un mesaj care îmi prezenta conceptul şi mă invita să mă înscriu. Prima idee pe care am reţinut-o:

o comunitate internaţională de cumpărători care prin forţa sa de cumpărare un obţine un discount (între 4-27%) de la partenerii comerciali

Sună foarte bine şi logic, iar discounturile pot fi chiar mari! A doua idee care m-a interesat:

Clienţii beneficiază dacă aduc şi alţi membri în sistem inclusiv prin avantaje materiale

Aici am crezut că firma a înfiinţat şi un sistem de afiliere ca să îşi facă publicitate mai eficientă şi am înţeles de ce am primit mesajul pe email. Nici o problemă să se promoveze un sistem avantajos pentru toată lumea, nu?

Al treilea aspect de remarcat a fost citarea unor cifre concrete: 355.000 de români deja înscrişi în sistem, 10.000 din Braşov (de unde era persoana respectivă). Citind asta mi-a crescut nivelul de încredere în acest sistem, dacă tot este folosit pe scară largă. Menţionez că nu ştiu dacă cifrele sunt reale sau nu.

Apoi am devenit brusc mult mai atent când am citit despre cele trei modalităţi de a beneficia de sistem

 • să folosească cardul de fidelitate si să beneficieze de bani înapoi la fiecare cumpărătură
 •  să recomande prietenilor şi cunoştinţelor acest sistem şi să creeze posibilitatea unui venit pasiv
 •  să devină Partener Premium şi să se implice activ în dezvoltarea afacerii Lyoness

urmate de textul “Eu am ales a treia variantă“.

Aici mi s-au aprins beculeţele – sistem multi level marketing –  atenţie maximă la costurile de intrare în sistem !

A urmat o scurtă descriere a avantajelor principale:

 1. Returnarea în contul Lyoness a 2% din valoarea cumpărăturilor (în urma căutărilor s-a dovedit că pentru majoritatea comercianţilor cuantumul banilor returnaţi este de 1%)
 2. Câştigarea a 0.5% din cumpărăturile făcute de cei pe care îi atragi în sistem şi a celor atraşi în sistem de aceştia (doar încă un nivel)
 3. Un bonus suplimentar de 1935 de lei “la anumite intervale de timp” prin acumularea unor bani într-un cont de fidelitate

Realist fiind, punctul 1 este egal cu 1% discount, punctul 2 este un câştig tip MLM, iar punctul 3 este prea vag. Rezultatul analizei – sistemul este interesant dar pentru 1% discount nu prea merită efortul decât dacă vreţi să vă apucaţi de afaceri în sistem MLM. Eu nu vreau.

Dacă v-aţi satisfăcut curiozitatea cu privire la Lyoness puteţi să vă opriţi cu cititul, dar dacă vreţi să ştiţi mai multe detalii picante citiţi episodul viitor (şi nu n-o să încerc să vă conving să vă înscrieţi, ba poate chiar dimpotrivă).

Ce părere ai despre articol?
 • Inutil (32)
 • Insuficient (17)
 • Interesant (44)
 • Excelent (34)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

12 Comments for this entry

 • 1. daca nu esti logat pe site-ul lyoness.ro nu poti vedea toate avantajele lyoness. ori tu nu esti membru Lyoness deci nu ai date de logare pe site. simplu. Si iti spun, asa doar pentru tine, ca sunt multe avantajele Lyoness.

  2. Multi level inseanna mai mult de 2 niveluri, nu? Care e, de fapt concluzia ta la acest punct?

  3. De unde ai dedus tu ca bonusul de 1.935 de lei este o smecherie? Pentru o persoana care nu are nicio legatura cu acest business faci supozittii fara acoperire si in necunostinta de cauza.

  Tu nu trebuie sa convingi pe nimeni de ceva ce, de fapt, nu faci.

  Concluzia finala la acest post: “E usor a scrie versuri/ cand nimic nu ai a spune”

  • Florin says:

   Salut,
   1. Este adevarat ca daca nu sunt logat nu pot vedea multe detalii si ma intreb de ce avantajele sunt secrete?

   2. MLM, nu e o concluzie, la asta m-am gandit, poate denumirea tehnica este alta, dar asa numesc eu un business in care una din sursele principale de castig este aducerea altor persoane.

   3. Am spus ca “pare o smecherie”, pentru ca este ceva care e scos in fata ca un avantaj, dar este de fapt un sistem extrem de complicat, pe care nu stiu cati dintre membrii activi il inteleg exact.

   Nu am ca obiectiv sa conving pe cineva de una sau de alta, mi se pare un produs financiar interesant de studiat si de aceea am scris despre el.

  • Florin says:

   Am modificat textul la punctul 3 ca sa sune mai neutru.

 • Alina says:

  Pasii ar fi invers. Intai studiezi si apoi scrii :)

 • 1. Nu sunt secrete dar la ce iti folosesc daca nu esti membru Lyoness?
  2. No comment
  3. Este un avantaj dar nu ai cum sa-l pricepi decat daca ti-l explica cineva. Si in context. Nu duce tu grija celor care fac activ acest business. Isi cunosc perfect beneficiile.
  Nici noi nu convingem pe nimeni. Le aratam corect o idee si se conving singuri de oportunitatea ei.

  • Serghei says:

   @Claudiu Ciobanu

   1. Tocmai faptul ca informatiile nu sunt disponibile in clar non-membrilor anuleaza orice avantaj – fiindca trebuie sa devii membru ca sa ai acces la informatie, ceea ce inseamna in primul rand mult timp pierdut. Ambiguitatea este regula de aur a mlm-urilor. Mai ales in cadrul acestui Lyoness, mlm in care nu se vinde nici un produs fizic, ci doar informatie (contra timp + eventuali bani).
   Nu sunt secrete, dar “totusi sunt”…:)))
   2. “Multi” inseamna mai mult decat unu (no comment, intr-adevar). Lyoness este un MLM binar, chiar membrii sai (cu exceptia ta, desigur) il claseaza astfel, explicand credulilor ca MLM nu-i acelasi lucru cu Caritasul (poate ca nu e…, totusi…dubios e).
   3. Poate ne explici tu de ce nu este o smecherie bonusul acela, dar cu argumente solide. Faptul ca “nu pot, ca nu esti membru” nu e un argument, inseamna ca “o dai la intors”. Cine stie, poate ma convingi sa devin membru si iti iei un 0.5% pe mine :)).

   Nu cred ca Florin incearca sa convinga pe nimeni de nimic. E vorba blogul sau de educatie financiara,
   E firesc sa prezinte (in opinia mea – o face foarte obiectiv pana acum) ce produs financiar crede de cuviinta si sa emita ce pareri vrea. Eu ca cititor – parcurg argumentele lui si decid daca imi insusesc sau nu parerea.
   La fel si tu. V-a descris produsul ca “interesant”, ceea ce e foarte elegant din partea sa si ar trebui sa va simtiti maguliti.

   In opinia mea, orice produs financiar complicat si vag (si nu poti sa vii sa imi zici ca Lyoness asta nu este) care mai are si o componenta piramidala trebuie tratat cu flit din start, nici macar nu trebuie introdus in etapa de analiza.

   Bineinteles ca ma amuza si ma binedispune agresivitatea membrilor (alta regula de aur a mlm-urilor) si expresiile folosite, rupte din manualul intern de indoctrinare. (gen aceea cu noi nu te convingem, ci “te convingem”).

   Scuze, Florin, stiu ca poate am reinviat flame-ul, dar nu m-am putut abtine, m-am simtit foarte bine scriind asta.

 • Finante Azi says:

  De acord cu articolul.

 • Zilias says:

  Hai sa analizam putin daca Lyoness are de unde da acel premiu de 1935 RON din cumparaturi REALE, nu cumparari de pozitii si alte fortari. Analizam implicatia economica REALA. Presupun ca fac cumparaturi saptamanale de 430 RON cu 13% reducere pt clientii Lyoness. Prin urmare, 1% merg la Lyoness adica 4.3 RON, 1% merg la mine, 1% (0.5+0.5) merg la cei doi de peste mine iar restul de 10% adica 43 RON mi se pun in “pusculita virtuala”. Mai fac inca 5 astfel de cumparaturi din care Lyoness castiga 5×4.3=21.5 RON iar mie in pusculita mi se strange 43×5=215 RON si mi se formeaza o unitate de decontare! Bun, acuma pe acelasi principiu pot presupune ca mi se formeaza prin completare 70 unitati de decontare similare dupa mine (35 sus si 35 jos), adica Lyoness castiga 70×21.5=1505RON. E clar ca NU are de unde sa ma premieze conform acestui model cu 1935RON. Din moment ce Lyoness nu are cum sa iase in pierdere el trebuie sa castige de undeva. De unde? Din atragerea clientilor de a plati in avans pozitii, pachete business etc. Deci, e o pacaleala clara care la un moment dat se va sparge!

 • membru says:

  Eu sunt in sistem de un an si nu am reusit sa strang decat 9 lei, de aceea nici nu am creat un cont bancar, fiindca nu stiu cand voi fi in stare sa adun din cumparaturi cei 45 lei discount, pe care probabil ca i-as pierde intre timp pe comisioanele bancare. Cea mai mare parte a venitului familiei mele se duce pe intretinere si mancare. Pentru intretinere nu pot sa primesc discount iar pentru a cumpara de mancare de la magazinele afiliate mai mult ma costa drumul decat discountul. Ceea ce vreau sa spun este ca incurajez sa intre in sistem pe cei care au venituri mari si posibilitatea de a introduce in sistem persoane cu venituri mari si foarte mari, care sa faca cumparaturi de la magazinele afiliate. “La omu’ sarac nici boii nu trag.” Am incercat sa cumpar bonuri pentru Petrom de la un punct in care spun ca se gasesc – dintre cele doua din Bucuresti – si nu mai aveau de nici un fel (nu stiau cand mai primesc). Lucrul acesta si faptul ca pe site-ul Lyoness nu mai apar avantajele de care vorbeai in articol desi sunt membru si ar trebui sa vad – asa cum aparea odata – discountul, m-au cam dezamagit.

 • ioana says:

  Am dat intamplator peste aceste discutii si nu m-am putut abtine sa nu raspund in special pentru Zilias.Lyoness nu te premiaza cu 1935 lei din acel 1505 lei pe care-l retine pentru firma, acei bani au alte destinatii. Tu primesti 1935 lei din rulajul cumparaturilor care se fac la comercianti, intotdeauna banii vin de la comercinati. Daca urmarim calculele tale se aduna 215X70=15050lei(70 de unitati a cate 215lei)Din 15050 lei are de Lyoness de unde sa te premieze cu 1935 lei???E o pacaleala, adevarat, pentru cei care nu primesc corect informatia si nu stiu sau nu vor sa profite din acest sistem ingenios.
  O zi buna tuturor.

 • Gyorgy says:

  Lyoness este o companie care ofera un venit suplimentar membrilor care muncesc eficient si reusesc sa treaca peste urmatoarele complexe:
  1.Cel care te inscrie castiga bani de pe urma munci tale.
  2.Compania castiga bani de pe urma munci tale.
  3.Statul castiga bani de pe urma munci tale ( Tot profitul realizat in timp de un an trebuie declarat si se impoziteaza)
  Dar cel mai greu de suportat este cand abia a suta persoana se inscrie si dupa 2 luni renunta ca nu are timp sau ca pleaca la capsuni in Spania.
  Sa vorbim despre Lyoness pe jumatate este foarte pagubos pentru ca stricam afacerea celor care muncesc in acest domeniu de cativa ani.
  Afacerea este legala si ca sa reusesti ai nevoie sa muncesti in acest domeniu 4-5 ore pe zi in primi 2 ani.
  Frustrati ca mine si ca zecile de mii care au incercat asa ceva fara succes nu vor avea cuvinte de lauda.

 • eugen says:

  Am fost pacalit de asa zisul sponsor din reteaua LYONESS, pentru a cumpara asa zisele POZITII IN SISTEM. Dupa citeva luni cind am dorit sa fac RECASH pentru acea suma am constatat ca de fapt banii nu mai pot fi recuperati nicodata si asta te obliga sa faci cumparaturi in sistem de zeci si mii de lei pentru ati recupera suma investita in acele POZITII CUMPARATE IN AVANS.

  LYONESS ESTE UN SISTEM DE TIP CARITAS si cine nu crede il rog sa incerce sa faca RECASH la pozitiile deja achizitionate in sistem, garantat BANII NU II MAI VEZI INAPOI NICIODATA.

css.php