Am scris ieri un mesaj mai detaliat pe un forum despre bursa românească. Suficient de detaliat ca să merite să fie publicat şi pe blog. Participanţii la discuţie voiau să ştie mai multe despre bursa românească pentru că dobânzile bancare scăzute îi împing să caute investiţii cu randament mai mare. Iată ce le-am spus:
Nu e mult de spus despre BVB. Sunt 12 acţiuni lichide, tot restul este nu numai ilichid, dar şi foarte volatil. Din cele 12 acţiuni:
– patru sunt firme de stat care dau dividende de 6-10% pe an iar preţul stagnează.
– patru sunt fonduri care deţin acţiuni la alte companii şi încet, încet îşi lichidează portofoliile plătind dividende. Toate au ca şi caracteristică faptul că valoarea la bursă este mai mică decât valoarea acţiunilor deţinute. Dau 6-7% dividende anual iar preţul stagnează în prezent. Suferă foarte mult pe timp de criză.
– patru sunt companii private, trei sunt bănci şi nu dau dividende decât întâmplător, merg bine când economia merge bine, merg foarte prost când e criză. Ultima este Petrom cu o dependenţă ridicată de preţul petrolului pe care îl extrage. Plătea 6% dividend, dar a scăzut la 3% datorită scăderii preţului petrolului. Posibil să anuleze dividendul în anul viitor.
Prezentare individuală:
Fonduri:
1. Fondul Proprietatea: e un fond care deţine acţiuni la diverse companii, principala problemă este că valoarea fondului este mai mică decât valoarea companiilor pe care le deţine. Plăteste 6% dividende pe an.
2. SIF 1: Fond cu acţiuni la diverse companii. Valoarea fondului mai mică decât valoarea companiilor pe care le deţine. Plateste 6% dividend.
3. SIF 2: Fond cu acţiuni la diverse companii. Valoarea fondului mai mică decât valoarea companiilor pe care le deţine. Plateste 6% dividend.
4. SIF 5: Fond cu acţiuni la diverse companii. Valoarea fondului mai mică decât valoarea companiilor pe care le deţine. Plateste 7% dividend.
Companii de stat:
5. Romgaz: preţul e influenţat de preţul gazului şi de legislaţia care nu permite vânzarea acestuia la preţul pieţei ci la preţuri artificiale. Plăteşte 9% dividende pe an.
6. Electrica: Distribuţie de energie, monopol, are sute de milioane de euro cash cu care nu face nimic, dar măcar nu-i pierde. Plăteşte 6% dividende pe an.
7. Transelectrica: Transport de energie, monopol de stat, profitul este influenţat 100% de legislaţie şi variază de la un an la altul. Plăteşte 10% dividende.
8. Transgaz: Distribuţie de gaz, monopol. Plăteşte 8% dividende.
Companii private:
9. Banca Transilvania: o banca în creştere, merge bine când e bine, merge mai puţin bine în criză. În ultimii 3 ani valoarea acţiunilor s-a triplat. Nu plăteşte dividende.
10. Petrom: profitul vine din extracţia de petrol, restul este doar de dragul sportului, daca preţul petrolului e jos, preţul e mic. Din cauza preţului mic al petrolului a plătit dividend de doar 3% în 2015 faţă de 6% în trecut.
11. Erste Bank: Listată dupa achiziţia BCR. Bancă regională cu afaceri în principal în Austria, Cehia şi România care a trecut prin multe greutăţi, merge bine când e bine şi merge rău când e rău. Dă dividende când are din ce. Ultima data a dat 1% în 2014.
12. BRD: Bancă, merge bine când e bine, merge rău când e rău. Nu a mai dat dividende de trei ani.
Orice nu este intre aceste 12 companii este riscant, insuficient de transparent, volatil şi ilichid. Nu spun că nu sunt câteva companii bune printre următoarele 25, dar probabil 80% sunt de evitat.
Ca idee cele doua portofolii ale mele sunt alocate aşa:
A: Blue chips (top 12):90%, petrol: 6%, alte companii: 4%
B: Blue chips: 73%, Alte companii: 27%
PS: Repetiţia este intenţionată, nivelul de prezentare este simplificat pentru a se adresa unei audienţe puţin informate şi pentru a sublinia lipsa de diversitate reală între cele 12 companii.
Mulțumesc. :-)
Bine spus. Clar și pe înțelesul tuturor.