Banii aduc fericirea?

05 May 2011

E o întrebare care poate împărţi instantaneu un grup de oameni între „DA” şi „NU”. După ce aţi citit mesajul meu despre plăcerea de a dărui, poate aţi crede că eu voi spune NU, dar v-aţi înşela, pentru că aş spune „DEPINDE”.

La început banii aduc fericire – o confirmă un grafic apărut în The Economist, care arată o legătură puternică, dar numai până la un anumit nivel al veniturilor, după care este nevoie de mult mai mulţi bani pentru a deveni şi mai fericit.

Mai mult, dintr-un studiu global făcut de Gallup cu privire la bogăţie, stres şi fericire, rezultă că fericirea este corelată mai mult cu relaţiile sociale ale unei persoane, statutul şi autonomia acesteia, decât cu venitul şi averea. În acelaşi timp, odată cu veniturile mai mari, apare stresul – devine mult mai important ce faci cu banii, decât câţi bani faci.

Scopul banilor a fost dintotdeauna să satisfacă acele nevoi pe care o persoană nu poate, sau nu vrea să şi le îndeplinească singură. Banii şi apoi întreg sistemul financiar s-au dezvoltat pentru a oferi un mediu sigur de schimb şi aşa ar trebui să îi folosim şi astăzi.

Banii nu sunt răspunsul la orice întrebare, de multe ori este nevoie mai mult de disciplină interioară, de a avea dorinţa de a învăţa ceva nou, dar şi curajul de a face lucruri pe care nu le-am mai făcut vreodată. Câteva exemple la care mă gândesc:  a organiza o vacanţă pe cont propriu în loc de a merge la prima agenţie; a cumpăra medicamente pentru slăbit (sau mai rău, a face o operaţie) în loc de a ţine o dietă regulată; a face un credit la bancă în loc de a economisi.

Nu vreau să cad într-o extremă, sunt convins că dacă mi-aş face singur o bicicletă în atelier aş avea o mare satisfacţie, dar prefer să practic o altă meserie, la care mă pricep mai bine şi să -mi cumpăr una. Şi în acelaşi timp, am o mare admiraţie pentru oameni ca socrul meu, care se poate mândri că şi-a construit propria casă, pentru prietenii mei care lucrează la căsuţa lor din afara oraşului şi pentru familia finilor mei care şi-a construit o casă de vacanţă.

Pare incredibil, dar studiile asupra psihologiei umane au dovedit că nu suntem aşa de pricepuţi în a folosi banii, pentru că de cele mai multe ori supraestimăm satisfacţia pe care ne-o va da un anumit obiect pe care ni l-am dorit foarte mult, dar s-a demonstrat că după fiecare utilizare plăcerea scade. Aş da un exemplu banal, îmi amintesc şi acum primul meu computer în 1994 şi plăcerea pe care mi-a adus-o. Au trecut câţiva ani până l-am înlocuit cu altul şi mai puternic. M-am entuziasmat de al doilea  computer, dar entuziasmul mi s-a stins în circa 6 luni de zile, iar de atunci tot aşa s-a întâmplat, la fiecare doi ani schimb computerul şi după 6 luni mi se pare că nu este suficient de bun şi nu mai este decât o unealtă demodată.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Gândiţi-vă la nevoile, dorinţele şi visele voastre pe termen scurt, mediu şi lung şi făceţi-vă un plan pentru a le îndeplini, incluzând aspectele băneşti dar nu numai.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Fericirea nu se poate cumpăra întotdeauna cu bani. Fericirea este data de definirea şi atingerea unui scop. Cu cât depunem mai mult efort pentru a obţine ceva, cu atât mai mare este satisfacţia obţinerii acelui lucru şi imboldul de a merge mai departe, de a obţine şi mai mult. Identificaţi nevoile, apoi conturaţi-vă planul pentru a le îndeplini. Pentru cazurile în care este nevoie de bani, gândiţi-vă cum puteţi strânge acei bani. Pentru nevoi prioritare, prioritizaţi eforturile.

Şi ca să încheiem, revenind la întrebarea de la care am pornit referitoare la relaţia între bani şi fericire, studiile de mai sus confirmă că relaţia inversă este puternic corelată, o persoană mai fericită va ajunge să câştige mai mulţi bani decât cei ce se declară nefericiţi.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (1)
  • Insuficient (1)
  • Interesant (1)
  • Excelent (7)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php