Da, a trecut mai mult de un an de la ultimul articol publicat şi am crezut chiar şi eu că poate n-o să mai public niciodată, dar astăzi odată ce am încheiat investiţia în sistemul de economisire-creditare, am simţit nevoia să imortalizez momentul şi să calculez randamentul. Pentru referinţă, aveţi aici şi aici articolele precedente pe aceeaşi temă.

Azi am banii în bancă si pot face un calcul precis privind randamentul investiţiei făcute în perioada decembrie 2011 – decembrie 2016. Pentru simplitate, am făcut o depunere iniţială de 4.000 lei şi apoi depuneri trimestriale de 1.162,50 lei. Am depus cererea de restituire în 27 februarie 2017, ar fi trebuit să primesc banii în 2-3 zile, după mai multe vizite la bancă şi telefoane, suma de 33.117 lei mi-a fost vărsată în cont în 6 aprilie 2017.

Aveţi mai jos graficul de plăţi şi rambursări (click pentru mărire),

iar pentru a calcula randamentul am folosit funcţia XIRR din Excel care îmi dă răspunsul căutat: 6,45% randament net anualizat. Ţinând cont de impozitul pe venit de 16%, ar reieşi un randament nominal anualizat de 7,68%, aproape 5.900 lei la 27.250 lei economisiţi. Chiar dacă este sub 9% cât estimasem iniţial, a fost un randament respectabil pentru dobânzile bancare din această perioadă. Dacă statul ar fi plătit şi primele pentru 2015 şi 2016 randamentul ar fi fost 10,2%. Încă mai sunt speranţe teoretice să primesc aceşti bani, BCR a câştigat procesul intentat statului român, iar dacă banii se vor primi, îmi vor fi viraţi în cont.

În final trebuie să admit că din prima până în ultima zi a acestui contract, relaţia cu BCR BpL a fost greoaie şi amăgitoare, de la personalul din sucursalele BCR, la personalul de vânzări BCR BpL şi personalul de la call center. Statul nu şi-a respectat nici el promisiunile întru totul. Nu mă miră sa aud că multe persoane, contribuitori de bună credinţă au pierdut bani prin acest sistem şi n-aş reîncepe contribuţia în acest moment.

Concluzie: Deşi personal am beneficiat, îmi pare rău să spun dar sistemul de economisire-creditare în România este un eşec.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (4)
  • Insuficient (2)
  • Interesant (3)
  • Excelent (16)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php