De-a lungul vieţii trecem prin multe şi acumulăm atât cunoştinţe cât şi diverse bunuri. Consider că pe termen lung experienţa este mai importantă decât bunurile şi am scris pe scurt de ce în articolul despre educaţie şi beneficiul economic, dar nu despre asta vreau să scriu azi, ci despre diferenţa dintre obiecte şi investiţii în gestiunea finanţelor personale.

Sunt obiecte pe care le luăm pentru că ne plac şi considerăm că avem nevoie. Dar pentru anumite obiecte, reţinem preţul lor şi îl punem chiar la preţ de cinste ca şi cum ar fi o investiţie şi ar contribui la averea noastră, de exemplu:

 • un televizor 3D LED cu diagonala de 140 valorează 7500 de lei,
 • un laptop cu un set de caracteristici pe care nu le înţeleg – 6000 de lei,
 • o haină de blană de vizon în valoare de 3000 de euro,
 • un set de bijuterii din aur, lucrate manual, au costat 2000 de euro,
 • evident maşina, are o valoare de nou menţionată în discuţiile cu prietenii chiar dacă a fost cumpărată la mâna a doua,
 • iar despre locuinţa în care stăm ce să mai vorbim, cei care au cumpărat în perioada 2006-2008 nu spun preţul, dar toţi îl reţin exact.

Deşi vorbim despre valoare, acestea nu sunt investiţii, sunt obiecte pe care le cumpărăm şi a căror valoare scade, în primul rând la ieşirea din magazin când dispare valoare de nou (10-15%) şi apoi odată cu trecerea timpului. Televizorul şi laptopul îşi pierd mare parte din valoare în primul an, iar restul în următorii patru.

Haina de vizon teoretic rezistă 20 de ani, dar îşi pierde treptat din valoare, iar moda se schimbă. Bijuteriile îşi păstrează valoarea metalului (maxim jumătate din valoare) şi uneori ceva din adaosul de prelucrare. Preţul metalului variază şi el, deocamdată în sens pozitiv, dar în viitor e mai puţin clar.

Maşina îşi pierde până la 70% din valoare în primii 5 ani, dar în acest caz de obicei apare pretextul că maşina este o investiţie necesară pentru deplasare/serviciu etc. Uneori este cazul, dar ca idee, dacă luăm în considerare costurile unei maşini de 25000 de euro, inclusiv benzina pentru 20000 de km pe an şi asigurarea, precum şi valoarea de revânzare, ne costă la fel de mult dacă mergem cu taxiul aceeaşi distanţă.

Pentru locuinţă există mai puţine motive să nu o considerăm investiţie, poate să-şi păstreze valoarea destul de mult timp, dacă nu cumva aţi cumpărat în timpul bulei imobiliare. Dar are costuri asociate şi dacă l-aţi citit pe Robert Kiyosaki ştiţi deja că el contestă ideea că locuinţa personală este un activ. Dacă nu, puteţi citi aici o scurtă descriere a opiniei lui şi cum diferă de cultura generală.

Dacă aţi  urmărit blogul acesta mai de mult timp ştiţi deja ce urmează să vă spun: pe lângă cumpărarea de obiecte, este o idee foarte bună să faceţi şi investiţii, fie că e vorba de un depozit la bancă pe care îl lăsaţi să crească, sau o investiţie la bursă, sau într-o mică afacere personală profitabilă, sau într-un alt bun care poate să vă aducă un randament al banilor investiţi.

Sfatul cu privire la finanţele personale este:

Nu cumpăraţi numai obiecte, presăraţi şi nişte investiţii printre ele.

Ce este de învăţat din acest sfat:

Dacă puteţi face o achiziţie de valoare mare, înseamnă că reuşiţi să strângeţi bani. Asta este foarte bine, dar achiziţia de obiecte va duce la o pierdere de valoare, deci înainte să vă cumpăraţi o nouă maşină, sau un nou televizor, sau laptop, strângeţi jumătate din valoarea acestuia şi faceţi o investiţie, fie că sunt simple economii, fie că este ceva care are şi riscuri şi beneficii.

În curând o să vă mai dau un motiv să faceţi economii: pentru a vă îmbunătăţi statutul social. Mai multe detalii într-un articol viitor.

Ce părere ai despre articol?
 • Inutil (0)
 • Insuficient (4)
 • Interesant (6)
 • Excelent (5)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

1 Comment for this entry

 • Luca says:

  mi-a placut foarte mult:
  “despre locuinţa în care stăm ce să mai vorbim, cei care au cumpărat în perioada 2006-2008 nu spun preţul, dar toţi îl reţin exact”
  o ironie fina si in acelasi timp o situatie cat se poate de reala :)

  cand faci investitii de ceva timp, iti intra in reflex ca, atunci cand achizitionezi un bun de valoare mare, sa-i calculezi deprecierea in timp si sa iei in considerare o eventuala transformare a achizitiei intr-o investitie. ma gandesc mai ales la imobile(location,location,location), la masini care ar putea deveni ulterior piese de colectie (pentru ca sunt serii rare, au o istorie speciala etc.), chestii din astea ;)

css.php