Având în vedere numeroasele încurajări primite, o să continui cu noi articole pe blog. Astăzi discutăm despre achiziţia unui apartament cu credit, respectiv despre problemele nerezolvate cu ipoteca sau cu creditul.
Când semnăm contractele cu banca şi cu vânzătorul, sunt o groază de hartii, pe care le luăm mândri acasă şi le încuiem într-un dulap, iar apoi plătim ratele la bancă şi când se termină, ne imaginăm ca nu mai avem nici o problemă. Dar apoi putem avea câteva surprize neplăcute cu actele. Voi scrie despre două probleme pe care le-am întâlnit în momente diferite.
1. Confirmarea plăţii totale a împrumutului.
După cum ştiţi, odată cu acordarea împrumutului, banca înregistrează împrumutul acordat la Biroul de Credit (despre care am scris aici). Orice altă bancă sau instituţie financiară va putea afla despre împrumut. La finalul creditului, în mod normal banca ar trebui să marcheze replata totală a împrumutului. Totuşi au existat cazuri în practică când banca nu a făcut acest lucru. De aceea este absolut necesar să solicitaţi odată cu plata ultimei rate, o adeverinţă din partea băncii care să confirme că împrumutul din contractul de credit respectiv a fost replătit în totalitate.
Îmi pare rău că trebuie să vă sfătuiesc să mai cereţi încă o hârtie peste mormanul de hârtii acumulate la dosarul de credit, dar dacă nu o faceţi, riscaţi ca mai târziu, când doriţi să accesaţi un nou credit, să primiţi un răspuns negativ, datorită înregistrării unor credite inexistente la Biroul de Credit. Mi s-a întâmplat şi a fost mult mai greu să obţin adeverinţa respectivă de la bancă la doi ani după plata totală a împrumutului.
2. Ridicarea ipotecii
Evident la încheierea împrumutului trebuie ridicată ipoteca asupra bunui imobil, altfel pe Extrasul de Carte Funciară va rămâne marcată ipoteca în favoarea altcuiva şi nu veţi putea vinde sau re-ipoteca imobilul. Trebuie însă să fiţi atenţi chiar şi la achiziţionarea imobilului prin credit ipotecar pentru că pot rămâne înregistrări la cartea funciară în favoarea fostului proprietar. Iată cazul concret care i s-a întâmplat unui cunoscut:
În 2010 a cumpărat într-un bloc nou un apartament cu credit de la Domenia Credit. Vânzătorul a fost firma unui dezvoltator imobiliar. Conform contractului, banca a făcut plata în contul vânzătorului în termen de 3 zile de la semnarea contractului de vânzare. La Oficiul de Cadastru s-a înregistrat privilegiul vânzătorului asupra preţului – cunoştinţa mea dăduse procură cuiva pentru semnare, nu a ştiut niciodată despre această înregistrare.
În 2014 doreşte să vândă apartamentul, deoarece a decis să se stabilească în străinătate. Cumpărătorul îi solicită pe bună dreptate ştergerea privilegiului din cartea funciară. Pentru aceasta trebuie duse următoarele acte la Oficiul de Cadastru:
– copie după ordinul de plată al Domenia Credit, ştampilat de bancă şi cu menţiunea “conform cu originalul”
– copie după extrasul de cont al firmei dezvoltatorului care să evidenţieze încasarea sumei respective, ştampilat de banca emitentă şi cu menţiunea “conform cu originalul”
Prima problemă – Domenia Credit a fost absorbită de Garanti Bank în 2014, deci chiar dacă se va obţine copia ordinului de plată, nu se va putea ştampila de Domenia Credit ci de Garanti Bank – de văzut dacă va fi suficient.
A doua problemă şi cea mai gravă – firma dezvoltatorului a fost radiată în 2011 după vânzarea apartamentelor, nu mai este de găsit fostul administrator şi chiar dacă ar fi, nu mai are nici o obligaţie. La fel, banca al cărei client a fost firma radiată nu poate să dea o copie a extrasului respectiv, pentru că nu mai există firma. Soluţie perfect legală nu prea există, de văzut dacă se poate rezolva pe bază de bunăvoinţă.
Iată deci o situaţie în care un apartament nou cumpărat cu credit, nu mai poate fi vândut de proprietar pentru că nu a făcut la momentul respectiv demersurile necesare.
De ţinut minte şi de evitat situaţiile de acest gen!
Bine ai revenit!
“La Oficiul de Cadastru s-a înregistrat privilegiul vânzătorului asupra preţului” Poti sa explici putin acest lucru? Adica firma dezvoltatoare imobiliara a inregistrat la Cadastru in momentul incheierii vanzarii-cumpararii imobilului?
Mi s-a explicat ca s-a inregistrat automat (poate de catre notar)
Chiar weekendul acesta am vorbit cu o familie aflata oarecum in situatia nr. 2, adica aceea de ipoteca neradita (nu stiu exact daca acesta e termenul corect) de la o banca ce nu mai exista in acest moment. Vor avea ceva drumuri de facut.
In alta ordine de idei, ma numar printre cei care se bucura mult ca te-ai intors pe blog :).