Societatea de credite de consum KBC Consumer Finance IFN a fost vândută către Asset Portfolio Servicing, o companie a grupului Slavia Capital.

Sursa: Comunicat de presă Slavia Capital

Data anunţului: 29 martie 2011

Cumpărător: Asset Portfolio Servicing

Target: KBC Consumer Finance IFN SA

Vânzători: KBC Group

Valoare tranzacţie: n/a

Consultanţii cumpărătorilor: juridic: SCA Dinulescu Maxim

Pachet vândut: 100%

Valoarea companiei Enterprise Value: n/a

Despre tranzacţie:

Grupul bancar şi de asigurări KBC este în plin proces de lichidare a investiţiilor din România, în condiţiile în care prezenţa pe piaţa românească a rămas limitată după mulţi ani de investiţii în domeniul financiar-bancar.

KBC are reuşit să stabilească o prezentă puternică în Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia şi Bulgaria, care împreună aduc 40% din veniturile grupului. Însă investiţiile din Rusia, Serbia, Slovenia şi România nu au avut succesul scontat şi au fost trecute pe lista de vânzare a grupului.

KBC Consumer Finance România a fost înfiinţată în martie 2008, când economia americană se afla deja în recesiune, iar România mai avea numai şase luni de creştere economică înaintea crizei. Totuşi compania a reuşit să adune un portofoliu de 50 de milioane de euro de credite de consum într-un an, înainte să se ia decizia de a stopa creditarea şi a se concentra pe recuperarea creditelor. În 2010 KBC a decis retragerea de pe piaţa din România, ca şi de pe alte pieţe unei îi lipsea masa critică pentru a fi între primele companii din domeniu. Vânzarea KBC Consumer Finance este prima tranzacţie semnificativă a grupului.

Slavia Capital este un grup slovac cu activităţi în agricultură, maşini agricole, în domeniul imobiliar şi în domeniul financiar. Subsidiara Asset Portfolio Servicing a fost înfiinţată în 2004 pentru a gestiona recuperarea de credite în toată regiunea Europei de Est, deschizând subsidiara din România în  2007, tocmai la timp pentru a prinde explozia restanţelor la bănci. Conform declaraţiilor directorului pentru România, compania preia de la bănci credite negarantate şi în întârziere, plătind 5-8% din valoarea lor şi încearcă să le recupereze având o rată de succes de 15-20%.

Aflându-se probabil într-o relaţie existentă cu grupul KBC, cumpărătorul a fost de acord să preia întreaga companie pentru a recupera datoriile, atât cele curente cât şi cele restante.

KBC a înregistrat cu siguranţă o pierdere semnificativă din investiţia în divizia românească de Consumer Finance şi probabil va înregistra pierderi suplimentare şi din vânzarea celorlalte divizii:

  • KBC Securities Romania SA şi SA Swiss Capital Asset Management SA – vândută managementului în septembrie 2011
  • Romstal Leasing IFN SA – care a declarat că se va limita în a recupera creanţele existente, fără a semna noi contracte
  • INK Consultanta – Broker de Asigurare SRL
Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (5)
  • Insuficient (7)
  • Interesant (0)
  • Excelent (0)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php