Societatea de credite de consum KBC Consumer Finance IFN a fost vândută către Asset Portfolio Servicing, o companie a grupului Slavia Capital.
Sursa: Comunicat de presă Slavia Capital
Data anunţului: 29 martie 2011
Cumpărător: Asset Portfolio Servicing
Target: KBC Consumer Finance IFN SA
Vânzători: KBC Group
Valoare tranzacţie: n/a
Consultanţii cumpărătorilor: juridic: SCA Dinulescu Maxim
Pachet vândut: 100%
Valoarea companiei Enterprise Value: n/a
Despre tranzacţie:
Grupul bancar şi de asigurări KBC este în plin proces de lichidare a investiţiilor din România, în condiţiile în care prezenţa pe piaţa românească a rămas limitată după mulţi ani de investiţii în domeniul financiar-bancar.
KBC are reuşit să stabilească o prezentă puternică în Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia şi Bulgaria, care împreună aduc 40% din veniturile grupului. Însă investiţiile din Rusia, Serbia, Slovenia şi România nu au avut succesul scontat şi au fost trecute pe lista de vânzare a grupului.
KBC Consumer Finance România a fost înfiinţată în martie 2008, când economia americană se afla deja în recesiune, iar România mai avea numai şase luni de creştere economică înaintea crizei. Totuşi compania a reuşit să adune un portofoliu de 50 de milioane de euro de credite de consum într-un an, înainte să se ia decizia de a stopa creditarea şi a se concentra pe recuperarea creditelor. În 2010 KBC a decis retragerea de pe piaţa din România, ca şi de pe alte pieţe unei îi lipsea masa critică pentru a fi între primele companii din domeniu. Vânzarea KBC Consumer Finance este prima tranzacţie semnificativă a grupului.
Slavia Capital este un grup slovac cu activităţi în agricultură, maşini agricole, în domeniul imobiliar şi în domeniul financiar. Subsidiara Asset Portfolio Servicing a fost înfiinţată în 2004 pentru a gestiona recuperarea de credite în toată regiunea Europei de Est, deschizând subsidiara din România în 2007, tocmai la timp pentru a prinde explozia restanţelor la bănci. Conform declaraţiilor directorului pentru România, compania preia de la bănci credite negarantate şi în întârziere, plătind 5-8% din valoarea lor şi încearcă să le recupereze având o rată de succes de 15-20%.
Aflându-se probabil într-o relaţie existentă cu grupul KBC, cumpărătorul a fost de acord să preia întreaga companie pentru a recupera datoriile, atât cele curente cât şi cele restante.
KBC a înregistrat cu siguranţă o pierdere semnificativă din investiţia în divizia românească de Consumer Finance şi probabil va înregistra pierderi suplimentare şi din vânzarea celorlalte divizii:
- KBC Securities Romania SA şi SA Swiss Capital Asset Management SA – vândută managementului în septembrie 2011
- Romstal Leasing IFN SA – care a declarat că se va limita în a recupera creanţele existente, fără a semna noi contracte
- INK Consultanta – Broker de Asigurare SRL