Ameropa – Azomures

22 November 2011

Grupul de acţionari majoritari ai Azomureş SA, şi-a vândut participaţiile către Ameropa, unul dintre cei mai mari traderi globali de îngraşaminte şi de cereale.

Sursa: Comunicat de presă Azomureş

Data anunţului: 25 noiembrie 2011

Cumpărător: Ameropa AG prin Pelican Fertilizers GmbH

Target: Eurofert Investments LLC şi Azomures Holdings LLC

Vânzători:  Fuat Kalgay, Yetkin Erman, Adnan Chaban, Talat Yildirim şi Talat Yildirim

Valoare tranzacţie: n/a

Pachet vândut: 75,9%

Consultanţii cumpărătorului: Juridic: Popovici, Niţu şi Asociaţii

Consultanţii vânzătorului: Juridic: MCSA

Valoarea companiei Enterprise Value: n/a

Despre tranzacţie: (actualizat 28 noiembrie 2011)

La mai puţin de o lună de la anunţul privind negocierile în curs dintre acţionarii Azomureş şi Ameropa, o ştire a site-ului de specialitate CRU News a anunţat în data de 21 noiembrie tranzacţia care a fost semnată oficial în data de 25 noiembrie şi anunţată pe bursa din România în 28 noiembrie. Ameropa nu a cumpărat acţiuni Azomureş, ci indirect, cumpărând societăţile holding care deţineau aproximativ 76% din acţiunile companiei.

Totuşi, ca urmare a achiziţiei, Ameropa va fi obligată să solicite aprobarea Consiliului Concurenţei şi apoi să desfăşoare o ofertă publică adresată tuturor acţionarilor Azomureş la un preţ egal cu valoarea pe acţiune plătită în cadrul achiziţiei indirecte.

Gazele naturale sunt principalul cost pentru Azomureş, iar compania a beneficiat de faptul că preţul gazelor în România este mai mic decât în alte ţări, prin obligaţia producătorilor locali de a vinde la preţuri stabilite de ANRE. Totuşi aceste preţuri vor fi majorate în viitor la solicitarea Uniunii Europene, deja România este în urmă la acest capitol.

Şi totuşi Ameropa decide să cumpere Azomureş în acest moment, când compania arată câştiguri record în fiecare trimestru. Motivul este creşterea preţurilor la îngrăşăminte datorată de creşterea preţurilor la produse agricole. Ameropa este unul dintre marii traderi de cereale din România şi deci are informaţii de primă mână privind producţia de cereale. Ştim deja că acest an a fost un an record pentru producţia agricolă din România, dar ceea ce spune această tranzacţie este că Ameropa este gata să parieze că şi în anii următori producţia va fi la fel de mare şi că agricultura românească va înregistra o creştere semnificativă şi pe termen lung.

Nu ar fi primii care mizează pe asta, după cum am scris deja, asistăm la a patra tranzacţie din acest an din domeniul agriculturii şi al celor conexe, am asistat până acum la tranzacţiile CHS – Agripoint în ianuarie, Agrium – Agroport, în mai şi Sumitomo – Alcedo în iulie. Această concentrare de tranzacţii semnificative în domeniul agricol este fără precedent în România.

Cât despre vânzători, aceştia au trecut prin multe în cei 14 ani de când au preluat pachetul majoritar în cadrul procesului de privatizare. Au fost în 6 ani în litigiu cu Fondul Proprietăţii de Stat, apoi au avut probleme cu autorităţile de mediu, iar profitabilitatea companiei a fost foarte volatilă, trecând de la pierderi în 2006, la peste 10 milioane de euro profit în 2007 şi 2008, numai 2 milioane în 2009 şi un record de peste 35 de milioane în 2010.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (3)
  • Insuficient (2)
  • Interesant (1)
  • Excelent (3)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

2 Comments for this entry

css.php