Agrium – Agroport

17 May 2011

Firma canadiană Agrium a cumpărat firma Agroport SA Galati, in cadrul achiziţiei grupului italian Cereal Toscana.

Sursa: Comunicat de presă Agrium Inc.

Data anunţului: 2 mai 2011

Cumpărător: Agrium Inc.

Target: Cereal Toscana  inclusiv Agroport SA

Vânzător: n/a

Valoare tranzacţie: n/a

Pachet vândut: 100%

Consultanţii cumpărătorului: juridic: Wolf Theiss

Valoarea companiei Enterprise Value: n/a

Despre tranzacţie:

Agrium Inc. este unul dintre marii producatori de îngrăşăminte chimice din lume, având sediul în Canada şi fiind cotat pe bursele din Toronto şi New York. Cu o poziţie extrem de puternică în America de Nord şi America de Sud, compania este în curs de expansiune în Europa şi Orientul Mijlociu. Achiziţia Cereal Toscana îi consolidează poziţia pe piaţa italiană şi îi oferă un cap de pod în Europa de Est.

Valoarea anunţată a tranzacţiei este de 27 milioane dolari plus capitalul de lucru. Valoarea capitalului de lucru ar trebui să mai adauge câteva zeci de milioane de dolari la valoarea tranzacţiei, deoarece vorbim de o companie cu vânzări de 200 milioane de dolari şi 8 milioane EBITDA.

Principalele operaţiuni se realizează în Italia, în condiţiile în care Agroport are  12% din capacitatea totală de stocare şi aproximativ 18% din cifra de afaceri a grupului (conform datelor de la Ministerul de Finanţe).

În România, societatea Trans Europa Grup deţine 31% din Agroport şi nu a anunţat dacă va rămâne ca acţionar minoritar, sau va vinde la rândul ei către grupul canadian.

Această tranzacţie este a doua din acest an care are legătură cu sectorul agricol şi cu cele conexe acestuia, prima fiind CHS-Agri Point de care am scris deja. Interesant că şi de această dată cumpărătorul este o companie din America de Nord.

Avem deci al doilea semn că sectorul agricol, împreună cu industria îngrăşămintelor chimice sunt domenii cu potenţial în România.

Ce părere ai despre articol?
  • Inutil (2)
  • Insuficient (6)
  • Interesant (2)
  • Excelent (3)
Please share and like us:
0

Alte articole care te-ar putea interesa:

Comments are closed.

css.php